0 comments

Επιτρέπεται ή όχι το σεξ όταν έχεις κολπική μυκητίαση

Φεβρουαρίου 25, 2020
Κολπική μυκητίαση και σεξ
Αν και είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση πολύ σπάνια εξελίσσεται σε κάτι το σοβαρό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σεξ όταν η γυναίκα πάσχει από κολπική μυκητίαση δεν απαγορεύεται, αν φυσικά η κατάσταση δεν αποθαρρύνει τους δύο συντρόφους.
Η διδάκτωρ Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Jessica Shepherd τονίζει: «Η κολπική μυκητίαση είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές κολπίτιδας που παρουσιάζει μία γυναίκα. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα παρουσιάσουν τα συμπτώματα της νόσου τουλάχιστον μία φορά. Αν και είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση πολύ σπάνια εξελίσσεται σε κάτι το σοβαρό».
Η κολπική μυκητίαση είναι μία φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μύκητες του γένους Candida. Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι ο Candida albicans αλλά μερικές φορές άλλα είδη Candida μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα, όπως ο Candida glabrata και ο Candida tropicalis. Διάφοροι μύκητες ζουν στο σώμα μίας γυναίκας (στο δέρμα, στον κόλπο, στο έντερο) χωρίς να δημιουργούν ενοχλήσεις και συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα και μικρόβια της χλωρίδας, που επίσης ζουν φυσιολογικά στο δέρμα και στον κόλπο, περιορίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Αυτοί οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού βοηθούν να διατηρείται ο αριθμός και η ανάπτυξη των μυκήτων υπό έλεγχο. «Ωστόσο, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές διαταράσσονται οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας και μεταβάλλονται οι ισορροπίες. Τότε οι μύκητες αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς μέσα στον κόλπο και μερικές φορές στο δέρμα του περινέου δημιουργώντας συμπτώματα. Από τη στιγμή που μια γυναίκα νιώθει άνετα, μπορεί να κάνει σεξ», εξηγεί η Δρ. Shepherd.
Είναι μεταδοτικό;
Παρόλο που η κολπική μυκητίαση δεν είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μολύνετε τον σύντροφό σου. Για του λόγου το αληθές, το 15% των ανδρών μπορεί να εμφανίσει κνησμώδες εξάνθημα στο μόριο του, μετά από τη σεξουαλική επαφή με γυναίκα που έχει κολπική μυκητίαση. Αν αυτό συμβεί (ή αν εσείς παρουσιάζετε μολύνσεις συχνότερα από το κανονικό) τότε θα πρέπει και ο σύντροφός σας να λάβει κάποια θεραπευτική αγωγή. Παρόλο που οι πιθανότητες είναι λίγες, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσετε πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κολπικής μυκητίασης μπορούν να καταστρέψουν την ανθεκτικότητα του προφυλακτικού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να σπάσει.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει η μόλυνση;
Η Δρ. Shepherd τονίζει: «Μια ήπια κολπική μυκητίαση θα αρχίσει να υποχωρεί σε 48 ώρες από την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής». Ωστόσο, οι χρόνιες μολύνσεις μπορεί να απαιτούν πιο μακρόχρονη θεραπεία. Ο φυσιολογικός αριθμός τέτοιου είδους λοιμώξεων μέσα στη διάρκεια ενός έτους είναι τέσσερις. Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.
Τί θα πρέπει να κάνετε αν εκδηλώσετε κολπική μυκητίαση;
Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης είναι περίπου ίδια με αυτά των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα. Πρώτα απ’όλα, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι αυτό που έχετε είναι όντως κολπική μυκητίαση, έτσι ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Αν ο γιατρός σας έχει ήδη διαγνώσει κολπική μυκητίαση στο παρελθόν, τότε θα ξέρετε τα συμπτώματα όταν αυτό ξανασυμβεί και θα μπορείτε να προχωρήσετε (πάντα με συμβουλές του γυναικολόγου σας) στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν, όμως, είναι η πρώτη φορά που έρχεστε αντιμέτωπες με αυτό, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας για να λάβετε μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση.
Συμβουλές- Tip's
Ακούστε το σώμα σας. «Δώστε προσοχή στη μόλυνση και σκεφθείτε τι μπορεί να την προκάλεσε», σημειώνει η Δρ. Shepherd.
Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρέσκα και υγιεινά φαγητά και περιορίστε το junk food.
Ενημερωθείτε για τα προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο και τη διατήρηση της ισορροπίας της ευαίσθητης περιοχής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top