0 comments

Η νευροβιολογία έχει την λύση εάν ξυπνάτε διαρκώς μέσα στη νύχτα με άγχος

Μαΐου 13, 2022
Neurobiology has the solution if you wake up constantly in the night with anxiety
Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν μέσα στη νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα και περίπου στις 3-4 το πρωί, και μετά δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά, τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στην καθημερινότητα με κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση και κούραση.
Η ανησυχία μέσα στη νύχτα μπορεί να μας πυροδοτήσει αρνητικές σκέψεις και να μη μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος του στρες. Ο Greg Murray, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πολυτεχνείου Swinburne υποδεικνύει ότι αυτό το νυχτερινό πρόβλημα δεν είναι ασυνήθιστο και πως υπάρχουν βιολογικοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη συνήθεια.
«Στον φυσιολογικό νυχτερινό ύπνο, η νευροβιολογία του ανθρώπου φτάνει ένα σημείο καμπής περίπου στις 3-4 το πρωί. Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αρχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός του ύπνου μειώνεται (επειδή έχει προηγηθεί κάποια ώρα ύπνου), η έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, έχει φτάσει στο ζενίθ και τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, αυξάνονται καθώς το σώμα προετοιμάζεται για την είσοδο στην επόμενη ημέρα», εξηγεί ο καθηγητής στο The Conversation.
Γιατί όμως αυτό το φαινόμενο συμβαίνει περίπου αυτή την ώρα;
«Στο δεύτερο μισό της νύχτας ο ύπνος είναι πιο ελαφρύς από ό,τι στο πρώτο. Σε συνδυασμό με λίγο αυξημένο στρες, οι πιθανότητες το ξύπνημα να εξελιχθεί σε κατάσταση πλήρους επίγνωσης είναι μεγάλες», εξηγεί ο καθηγητής Murray.
Άλλοι λόγοι που σχετίζονται με αυτό το ξύπνημα και μπορεί να σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου, είναι η αϋπνία και η υπνική άπνοια. Τα φάρμακα αλλά και καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το σύνδρομο ανήσυχου ποδιού και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν, επίσης, να παρέμβουν στον ύπνο. Επίσης το γεγονός πως, αυτή την ώρα, λείπουν οι κοινωνικές σχέσεις αλλά και κάθε είδους αντιπερισπασμοί,  μας αφήνει με τις σκέψεις μας που  γιγαντώνουν τα προβλήματά μας.
«Η ανησυχία έγκειται αφενός στον εντοπισμό ενός προβλήματος, στην ανάδειξη του χειρότερου πιθανού αποτελέσματος και στην παραμέληση των πόρων που θα χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην περίπτωση που όντως συμβεί το μη προτιμώμενο αποτέλεσμα».
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αυτού του είδους  αυπνία, πραγματικά βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να υποβαθμίζεται. Ο καθηγητής προτείνει κάποιες τεχνικές αναπνοής:
«Συγκεντρώστε την προσοχή σας στις αισθήσεις σας και κυρίως στην αναπνοή σας. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται σκέψεις, επαναφέρετε την προσοχή σας στον ήχο της αναπνοής. Αν, παρόλα αυτά, οι αρνητικές σκέψεις συνεχιστούν μετά από 15-20 λεπτά, ακολουθήστε τις συμβουλές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Σηκωθείτε, ανάψτε ένα χαμηλό φως και διαβάστε ένα βιβλίο».
Αν η κατάσταση επιμένει, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό υγείας για να αντιμετωπίσετε την βασική αιτία του προβλήματος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top