Άγιοι Πέτρος και Παύλος - Οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι της Εκκλησίας
Η Εκκλησία μας τιμά στις 29 Ιουνίου τη μνήμη δύο μεγάλων και φωτεινών μορφών του Χριστιανισμού: των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που αποκαλούνται δικαίως Πρωτοκορυφαίοι. Δύο άνδρες τόσο διαφορετικοί στην καταγωγή, στον χαρακτήρα και στον τρόπο προσέγγισης του θείου έργου, αλλά απολύτως ενωμένοι στη διακονία του Ευαγγελίου και στο μαρτύριο υπέρ της πίστεως.Άγιος Πέτρος - Ο Απόστολος της Πέτρας της Πίστεως
Ο Απόστολος Πέτρος, με κοσμικό όνομα Σίμων, ήταν ψαράς από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα. Ήταν από τους πρώτους μαθητές του Χριστού και είναι εκείνος που ο Κύριος ονόμασε Πέτρο («πέτρα») λέγοντας: «Σὺ εἶ Πέτρος, καὶ ἐπὶ ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τὴν Ἐκκλησίαν». Η ομολογία του Πέτρου «Σὺ εἶ ὁ Χριστός, ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος» αποτέλεσε θεμέλιο της αποστολικής μαρτυρίας.Παρά την ανθρώπινη αδυναμία του - αρνήθηκε τρεις φορές τον Χριστό κατά το Πάθος - μετανοεί βαθιά και γίνεται στήριγμα της πρώτης Εκκλησίας. Κηρύττει στην Παλαιστίνη, στη Συρία, και καταλήγει στη Ρώμη, όπου και μαρτυρεί σταυρούμενος κατά διαταγή του Νέρωνα, περίπου το 64 μ.Χ.
Άγιος Παύλος - Ο Απόστολος των Εθνών
Ο Απόστολος Παύλος, με το αρχικό όνομα Σαούλ, γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και υπήρξε ζηλωτής Φαρισαίος και διώκτης των Χριστιανών. Η ζωή του άλλαξε ριζικά με την εμφάνιση του Χριστού στον δρόμο προς τη Δαμασκό: «Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις;». Από τότε γίνεται ο πιο φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου.Ο Παύλος ανέλαβε το έργο του ευαγγελισμού των Εθνών, ιδρύοντας Εκκλησίες στη Μικρά Ασία, στη Μακεδονία, στην Αχαΐα, και φθάνοντας έως τη Ρώμη. Τα 14 σωζόμενα επιστολικά του κείμενα στην Καινή Διαθήκη αποτελούν πνευματικό και θεολογικό θησαυρό. Μαρτύρησε και εκείνος στη Ρώμη, αποκεφαλισθείς, περίπου την ίδια εποχή με τον Πέτρο.
Πρωτοκορυφαίοι - Μαζί στην Πίστη και στο Μαρτύριο
Η Εκκλησία αποκαλεί τους Πέτρο και Παύλο Πρωτοκορυφαίους διότι πρώτοι και κορυφαίοι συνέβαλαν στη θεμελίωση του σώματος της Εκκλησίας επί της γης. Εκφράζουν τις δύο βασικές πτυχές της αποστολικής δράσης:- Ο Πέτρος, ως εκπρόσωπος των Ιουδαίων Χριστιανών και θεμελιωτής της ορατής Εκκλησιαστικής ενότητας.
- Ο Παύλος, ως εκφραστής του οικουμενικού μηνύματος του Ευαγγελίου προς όλα τα έθνη, χωρίς φυλετικούς ή τελετουργικούς περιορισμούς.
Το μήνυμά τους για τον σύγχρονο άνθρωπο
Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς και πνευματική σύγχυση, οι Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι μας καλούν σε:- Μετάνοια αληθινή (όπως ο Πέτρος μετά την πτώση του),
- Ριζική αλλαγή ζωής (όπως ο Παύλος στον δρόμο προς τη Δαμασκό),
- Ομολογία Χριστού με παρρησία και αγάπη,
- Ενότητα στην πίστη και στην αλήθεια, πέρα από διαφορές και καταγωγές.
Εορτασμός και τιμή
Η 29η Ιουνίου αποτελεί εορτή με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον ορθόδοξο κόσμο. Πολλοί ιεροί ναοί είναι αφιερωμένοι στους δύο Αποστόλους, ενώ στις μεγάλες πόλεις και στην ύπαιθρο τελούνται πανηγυρικές θείες λειτουργίες και λιτανείες προς τιμήν τους.Ο Άγιος Πέτρος και ο Άγιος Παύλος δεν είναι απλώς ιστορικά πρόσωπα· είναι ζωντανά πρότυπα πίστης, θυσίας και αποστολικής διακονίας. Ο βίος και η διδασκαλία τους αποτελούν πυξίδα για κάθε Χριστιανό που επιθυμεί να ζήσει αληθινά την Εκκλησία, όχι ως θεσμό, αλλά ως ζώσα κοινωνία με τον Χριστό και τους Αγίους Του.
Εκκλησιαστική Υμνολογία της Εορτής (29 Ιουνίου)
Απολυτίκιον (Ἦχος δ')
Οἱ τῶν Ἀποστόλων Πρωτόθρονοι,
καὶ τῆς οἰκουμένης διδάσκαλοι,
τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων πρεσβεύσατε,
εἰρήνην τῷ κόσμῳ δωρήσασθαι,
καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.
Άκου το απολυτίκιο εδώ:
#απολυτίκιο 29 Ιουνίου - Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πρωτοκορυφαίοι
Απόστολοι
Κοντάκιον (Ἦχος β')
Τὴν θείαν κοινωνίαν ἐκλαμπρυνόμενοι,
καὶ ἡμῶν θείοι ἀπόστολοι,
τὴν σωτήριον ὁδὸν ἡμῖν ἐδείξατε·
Πέτρε τῆς Ἐκκλησίας θεμέλιον,
Παῦλε τῆς οἰκουμένης φωστήρ,
ἔλθατε πρὸς ἡμᾶς ἀμεταθέτως,
ὡς διδάσκαλοι καὶ φωστήρες ἡμῶν.
Μεγαλυνάριον
Χαίροις Πέτρε θεῖε κήρυξ,
Χαίροις Παῦλε διδάσκαλε·
ὁμότροποι ὄντες Ἀποστόλων,
σῶζετέ ἡμᾶς τῆς ἀνομίας.
Βιβλιογραφικές Πηγές
1. Καινή Διαθήκη – Πράξεις Αποστόλων,
Ευαγγέλιο Ματθαίου, Επιστολές Παύλου (Α' & Β' Κορινθίους, Ρωμαίους,
Γαλάτας, Φιλιππησίους κ.λπ.)
2. Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου: «Ο
Άγιος Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών», Ιερά Μονή Γενεθλίου της
Θεοτόκου, 2005.
3. π. Γεώργιος Μεταλληνός: «Αποστολική
Παράδοση και Πατερική Εμπειρία», εκδ. Ακρίτας, 1997.
4. Αρχιμανδρίτου Επιφανίου Θεοδωροπούλου:
«Το μυστήριο της Εκκλησίας», εκδ. Παρρησία.
5. Μ. Καραβία: «Οι Απόστολοι του
Χριστού», εκδ. Αποστολικής Διακονίας, 2012.
6. Υμνολογικά: Μηναῖον μηνὸς Ἰουνίου, 29η
– Έκδοση Αποστολικής Διακονίας.
#ΆγιοιΠέτροςΚαιΠαύλος #ΠρωτοκορυφαίοιΑπόστολοι #ΑγιοιΑπόστολοι
#Ορθοδοξία #ΟρθόδοξηΕκκλησία #Χριστιανισμός #ΟρθόδοξηΠίστη #Αγιολογικά
#ΕκκλησιαστικήΥμνολογία #ΕορτέςΕκκλησίας
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου