0 comments

Τι είναι Κιρσοκήλη

Σεπτεμβρίου 16, 2018
Varicocele
Κιρσοκήλη
Με τον όρο κιρσοκήλη περιγράφουμε την παρουσία διατεταμένων φλεβών στο όσχεο, στον σάκο δηλαδή που βρίσκονται οι όρχεις. Συνήθως η κιρσοκήλη βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.
Πόσο συχνή είναι;
Η κιρσοκήλη είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση καθώς ανευρίσκεται σε ποσοστό άνω του 11-15% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων ανδρών. Ωστόσο, μεταξύ ασθενών με αδύναμο σπέρμα, διαταραχές στο σπερμοδιάγραμμα και προβλήματα υπογονιμότητας η παρουσία κιρσοκήλης είναι πολύ συχνότερη, καθώς παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 40%.
Ποια τα συμπτώματα της κιρσοκήλης;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματική και δεν δημιουργεί προβλήματα, τουλάχιστον εμφανή και άμεσα αντιληπτά από τον ασθενή. Σε ένα σημαντικό ποσοστό, ωστόσο, των πασχόντων η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει:
Διαταραχή στην ανάπτυξη του όρχεως κατά την εφηβική ηλικία.
Προοδευτική μείωση του μεγέθους του όρχεως, ή αλλοίωση της συστάσεώς του (ο όρχις γίνεται πιο μαλακός).
Μείωση στην παραγωγή της τεστοστερόνης, η οποία είναι η κύρια ανδρική ορμόνη. Τα ενδεχόμενα προβλήματα που συνεπάγεται η μειωμένη τεστοστερόνη είναι στυτική δυσλειτουργία, ελαττωμένη libido, απώλεια μυικής μάζας, οστεοπόρωση και κατάθλιψη.
Αίσθημα βάρους ή βύθιου πόνου στους όρχεις. Σπανίως ο πόνος μπορεί να προσλαμβάνει οξύ και έντονο χαρακτήρα. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και κούραση του ασθενούς.
Διαταραχές στην σπερματογένεση, η οποία μερικές φορές μπορεί να φθάσει μέχρι την πλήρη απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα (αζωοσπερμία). Τυπικά η κιρσοκήλη προκαλεί μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων (ολιγοσπερμία), παράλληλα με διαταραχή στην κινητικότητα (ασθενοσπερμία) και στην μορφολογία τους (τερατοσπερμία).
Ψηλαφητή μάζα στο όσχεο ή και ορατή παρουσία διατεταμένων φλεβών (κιρσοκήλη 3ου βαθμού).
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της κιρσοκήλης γίνεται με προσεκτική ψηλάφηση του οσχέου και επιβεβαιώνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο του οσχέου με τεχνική εγχρώμου doppler. Για να εκτιμηθεί η πιθανή επίπτωση της κιρσοκήλης στην γονιμότητα είναι προφανώς απαραίτητη και η διενέργεια σπερμοδιαγράμματος. Σκόπιμος είναι, ιδίως αν συνυπάρχουν και κλινικές ενδείξεις, ο ορμονικός έλεγχος του ασθενούς.
Πότε απαιτείται θεραπεία;
Χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης επιχειρείται σε νεαρά άτομα που παρουσιάζουν διαταραχή στην ανάπτυξη του όρχεως ή επίμονο άλγος στο όσχεο, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη παθολογική κατάσταση. Η κύρια ωστόσο ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι η ύπαρξη ψηλαφητής κιρσοκήλης σε νεαρό άνδρα, ο οποίος εμφανίζει διαταραχές στο σπερμοδιάγραμμα και επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Όσον αφορά στο θέμα της θεραπείας πρέπει να τονιστούν τα ακόλουθα δεδομένα:
Δεν έχει αποδειχθεί όφελος από την θεραπεία υποκλινικών (μη ψηλαφητών) κιρσοκηλών.
Φαίνεται ότι όσο μικρότερη η ηλικία του ασθενούς και η διάρκεια της υπογονιμότητας, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα της επέμβασης.
Με την επέμβαση αποκαθίσταται σε υψηλό ποσοστό η συγκέντρωση και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ παραλλήλως μειώνεται η βλάβη στο σπερματικό DNA.
Η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης βελτιώνει, εκτός από τα ποσοστά σύλληψης με συνουσία, και την πιθανότητα κυήσεως μέσω μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ποια η θεραπεία;
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την αποκατάσταση της κιρσοκήλης. Σύμφωνα πάντως με τα σύγχρονα δεδομένα, η μέθοδος με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας και την μικρότερη πιθανότητα υποτροπής είναι η μικροχειρουργική απολίνωση των παθολογικά διατεταμένων φλεβών μέσω βουβωνικής προσπέλασης. Είναι πάγια τακτική μας η μακροχρόνια μετεγχειρητική χορήγηση, επικουρικώς, φαρμακευτικών σκευασμάτων για την υποβοήθηση της σπερματογένεσης. Με συνδυαστική θεραπεία το ποσοστό βελτίωσης του σπερμοδιαγράμματος υπερβαίνει το 70%. Η επέμβαση γίνεται με την βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου ή ειδικών γυαλιών, διαρκεί συνήθως 40'-50' και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί ολιγόωρη μόνο νοσηλεία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ ήπιος και ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις συνήθεις δραστηριότητές του.
Βιβλιογραφία: Baazeem A, Belzile E, Ciampi A, Dohle G, Jarvi K, Salonia A, Weidner W, Zini A. Varicocele and male factor infertility treatment: a new meta-analysis and review of the role of varicocele repair. Eur Urol 2011; 60(4): 796-808.
Schauer I, Madersbacher S, Jost R, Hübner WA, Imhof M. The impact of varicocelectomy on sperm parameters: a meta-analysis. J Urol 2012; 187(5): 1540-7.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top