0 comments

Καρκίνος των όρχεων

Μαΐου 26, 2018
testicular cancer
Σχηματική παράσταση ανατομίας πέους & όρχεων
Ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιο νόσημα. Εμφανίζεται σε συχνότητα 1% όλων των κακοηθών νεοπλασμάτων στον άνδρα. 
Παρ’ όλα αυτά είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών ηλικίας 15-25 ετών και ευθύνεται για το 13% όλων των θανάτων που σημειώνονται από καρκίνο σε άνδρες ηλικίας 15-35 χρονών. 
Αίτια και Παράγοντες
Ηλικία: Αντίθετα με τα περισσότερα καρκινώματα, ο όγκος αυτός είναι νόσος των νέων αφού είναι συχνότερη σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. 
Κρυψορχία: Αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των όρχεων. Η αποκατάσταση της κρυψορχίας σε ηλικία μικρότερη των 6 ετών, ελαττώνει πολύ τον κίνδυνο. 
Τραυματισμός των όρχεων, αρχική κάκωση, ορχίτιδα, κληρονομικότητα, βουβωνοκήλη και άλλα, είναι παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα της νόσου.
Συμπτώματα
Άλγος, διόγκωση του όρχεως. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος και η διόγκωση του πάσχοντος όρχεως, 50% των διογκωμένων όρχεων δεν συνοδεύεται με πόνους και η διόγκωση ανακαλύπτεται τυχαίως. 
Οξύς πόνος των όρχεων σε καρκινικό έδαφος, υποδηλώνει αιμορραγία στον όρχι.
Γυναικομαστία. Είναι σύμπτωμα που ανευρίσκεται στο 10% περίπου των ανδρών που πάσχουν από καρκίνο των όρχεων. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές ιδίως όταν η πρωτοπαθής νόσος στον όρχι δεν προκαλεί πόνο ώστε ο ασθενής να ζητήσει ιατρική βοήθεια και να γίνει έγκυρη διάγνωση της νόσου, ο καρκίνος προχωρεί σιωπηλά, τότε τα πρώτα συμπτώματα δεν προέρχονται από τον όρχι αλλά από τις μεταστάσεις. 
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των μεταστάσεων αυτών, είναι η οσφυαλγία που προέρχεται από διόγκωση κοιλιακών λεμφαδένων που πιέζουν την σπονδυλική στήλη και προκαλούν την οσφυαλγία. 
Άλλα συμπτώματα είναι, η διόγκωση των τραχηλικών και μασχαλιαίων λεμφαδένων ή ακόμα, σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα από τον πνεύμονα, όταν έχουμε πνευμονικές μεταστάσεις, ή οστικά άλγη από οστικές μεταστάσεις, ή και συμπτώματα από το ήπαρ, όταν έχουμε εκτεταμένες ηπατικές μεταστάσεις. 
Διάγνωση
Η κλινική εξέταση αποκαλύπτει τη διόγκωση του πάσχοντος όρχεως. Αιματολογικές εξετάσεις και ειδικοί καρκινικοί δείκτες όπως το LDH, β-HCG, α-FP που πολλές φορές βοηθούν στη διάγνωση. Μετά από την επιβεβαίωση της διάγνωσης με ιστολογική εξέταση, γίνεται γενικός έλεγχος του σώματος με αξονικές τομογραφίες, για ανεύρεση τυχόν απομακρυσμένων μεταστάσεων και σταδιοποίηση της νόσου.
Θεραπεία
Η χειρουργική αφαίρεση του όρχεως είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία της νόσου. Η χημειοθεραπεία με την ακτινοθεραπεία δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα και το ποσοστό ίασης σε ορισμένους τύπους καρκίνου των όρχεων πλησιάζει το 100%. Η ακτινοβολία χρησιμοποιείται για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων που δεν αφαιρέθηκαν χειρουργικός, ή δεν υποχώρησαν με τη χημειοθεραπεία. 
Πρόληψη
Αυτοεξέταση όρχεων. Η αυτοεξέταση των όρχεων πρέπει να γίνεται από κάθε άνδρα μηνιαίως. Η αυτοεξέταση πρέπει να αρχίζει από τη νεαρή ηλικία. 
Τακτικός ιατρικός έλεγχος, και ιδίως στα άτομα που έχουν ή είχαν κρυψορχία στο παρελθόν. 
Χειρουργική διόρθωση. Τυχόν κρυψορχία πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς είναι γνωστό ότι άτομα με κρυψορχία έχουν πιθανότητα να προσβληθούν από τον καρκίνο των όρχεων μέχρι και 40 φορές περισσότερο απ’ τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Διάβασε επίσης: Αυτοεξέταση όρχεων και Καρκίνος του πέους

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top