0 comments

Γιόγκα

Ιουνίου 17, 2018
Yoga
Στάσεις asana - αναπνευστικές ασκήσεις
Καταρχήν η γιόγκα είναι ένα από τα έξι φιλοσοφικά συστήματα της Ινδίας. Η κλασική μορφή της περιγράφεται στα κείμενα Patanjali και έγινε γνωστή στο μεσαίωνα σαν Raja γιόγκα, δηλαδή βασιλική γιόγκα. Μετά αναπτύχθηκαν άλλες μορφές, οι οποίες ακολουθούνται σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα από την κλασική μορφή. Μεταξύ αυτών η πιο γνωστή είναι η Hatha γιόγκα, δηλαδή η γιόγκα δύναμης, η σωματική γιόγκα. Εδώ όταν μιλάμε για γιόγκα εννοούμε αυτή. 
Η γιόγκα βασίζεται σε φανταστικές φυσιολογικές θεωρίες που διδάσκουν την ύπαρξη μιας κοιμισμένης θεϊκής δύναμης, την οποία ονομάζουν Kundalini, δηλαδή φιδίσια δύναμη, και η οποία εδρεύει στη βάση της σπονδυλικής στήλης. 
Μια φλέβα, γνωστή σαν Sushumna, διατρέχει τη σπονδυλική στήλη συνδέοντας την Kundalini (θεϊκή δύναμη), διαμέσου των έξι ψυχικών κέντρων που ονομάζονται Cakras ή τροχοί, με το ανώτερο κέντρο ψυχικής δύναμης στην κορυφή του κρανίου, το οποίο ονομάζεται Sahasrara και περιγράφεται σαν λωτός με χίλια πέταλα. 
Ο σκοπός των Γιόγκι είναι, σύμφωνα με το σύστημά τους, να μπορέσουν να διεγείρουν το θηλυκό Kundalini, διαμέσου της φλέβας Sushumna, από το ένα Cakra στο άλλο έως ότου αυτό ενωθεί με το αρσενικό Sahasrara, οπότε επιτυγχάνεται η τέλεια σωτηρία. Αυτό απαιτεί μια έντονη ανάπτυξη της θέλησης, ώστε όλες οι αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού να τεθούν κάτω από τον έλεγχο του πνεύματος. Έτσι οι Γιόγκι μπορούν να ελέγξουν το ρυθμό της καρδιάς σύμφωνα με τη θέλησή τους, να ζήσουν για πολλές ημέρες χωρίς τροφή και νερό και να αντέξουν ακόμη και χωρίς αναπνοή για ένα χρονικό διάστημα. Η πρακτική της γιόγκα, στην ανώτερη της μορφή, πιστεύεται ότι οδηγεί στην υγεία, στη διαύγεια του μυαλού και τη μακροζωία. Αυτό το πετυχαίνουν οι Γιόγκι με την ανάπτυξη των ικανοτήτων της αυθυποβολής, τη λήψη ορισμένων στατικών στάσεων του σώματος, τις οποίες ονομάζουν Asana, τον έλεγχο της αναπνοής, την καταστολή των αισθημάτων και την αυτοσυγκέντρωση. Σήμερα πολλοί Ινδοί και Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν μόνο τις ασκήσεις και απορρίπτουν το φιλοσοφικό και θρησκευτικό περίβλημα. 
Οι οπαδοί της γιόγκα γίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι, όπως επίσης αυξάνονται και οι δάσκαλοι και οι αίθουσες διδασκαλίας. Πολλοί προσπαθούν να ακολουθήσουν γιόγκα διαβάζοντας οδηγίες από βιβλία. Αυτό όμως είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί μόνον ο δάσκαλος μπορεί να διδάξει προοδευτικά τις στάσεις, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει το βιβλίο, και προπαντός να διδάξει πως συνδέεται η μια στάση (Asana) με την άλλη και πως συνοδεύεται με την ειδική και απαραίτητη αναπνοή. 
Οι ασκήσεις της αναπνοής αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο και είναι πολυάριθμες. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται με τη μύτη και το άτομο μαθαίνει να συγκρατεί την αναπνοή του για ένα χρονικό διάστημα (πνεύμονες άδειοι ή γεμάτοι). Οι στάσεις ή Asana έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τα διάφορα συστήματα του οργανισμού, όπως το ουροποιητικό, το αιμοποιητικό κ.λπ.
Η επίσημη Ιατρική πιστεύει ότι επειδή αυτές οι στάσεις (Asana) και αναπνευστικές ασκήσεις δεν στηρίζονται σε θεμελιωμένες επιστημονικά φυσιολογικές αντιλήψεις, η ανεξέλεγκτη εξάσκηση με το σύστημα της γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη του οργανισμού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top