0 comments

Ύδραρθρος: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Αυγούστου 22, 2017
ydrarthros-ti-einai-kai-pos-antimetopizete
Προσοχή, μπορεί να εξελιχθεί
σε λευκό όγκο και σε αγκύλωση
Είναι η συσσώρευση υγρού σε μιαν άρθρωση με συνέπεια τη διόγκωσή της. Φυσιολογικά μέσα στο θύλακο της άρθρωσης υπάρχει πάντα μικρή ποσότητα υγρού, το οποίο χρησιμεύει για να διολισθαίνουν οι αρθρικές επιφάνειες χωρίς να τρίβονται. Διάφορες αιτίες επιδρούν και αυξάνουν αυτό το υγρό, αλλά και ανάλογα με την αιτία τροποποιούν τη σύνθεσή του. Ο ύδραρθρος είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται στη διάρκεια μιας πάθησης. Οι κυριότερες παθήσεις στις οποίες μπορεί να εμφανιστεί ύδραρθρος είναι οι διάφορες αρθρίτιδες όπως η ρευματική αρθρίτιδα και οι μικροβιακές αρθρίτιδες, κυρίως γονοκοκκικές, συφιλιδικές και προπάντων φυματικές. 
Αίτια
Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία υγρών στην άρθρωση είναι τραυματισμοί, αγγειακές ανεπάρκειες στους καρδιακούς και στους λευκωματουρικούς, είναι η κόπωση της άρθρωσης και τέλος κάποια κληρονομική προδιάθεση. Υπάρχει και μία μορφή ύδραρθρου άγνωστης αιτιολογίας, ο οποίος εμφανίζεται διακεκομμένος γι'αυτό και λέγεται «διαλείπων ύδραρθρος». Αυτός διαρκεί 3-5 ημέρες και μετά περνάει αυτόματα. Ξαναεμφανίζεται σε διάφορα διαστήματα 7-12 ημερών. Αυτός ο ύδραρθρος προσβάλει πιο συχνά τις γυναίκες. Πιθανολογείται ότι η αιτία είναι αλλεργικής φύσης. 
Συμπτώματα
Διόγκωση της άρθρωσης, δυσκολία χρησιμοποίησής της και, επειδή συχνά προσβάλλει τα γόνατα, δυσκολία στο περπάτημα. Πόνος συνήθως δεν υπάρχει, παρά μόνον όταν υπάρχει μεγάλη διάταση. Όταν πρόκειται για γόνατο, η διόγκωση γίνεται γύρω από τις επιγονατίδες και όταν την πιέζουμε με το δάκτυλο αισθανόμαστε από κάτω τους κυματισμούς του υγρού. 
Διάγνωση
Η διάγνωση θα γίνει από τη χαρακτηριστική διόγκωση και από την ακτινογραφία. 
Θεραπεία
Είναι ανάλογη με την αιτία, όπως αντιρρευματική, αντιφυματική, αντισυφιλιδική ή αντιγονοκοκκική. Επίσης ανάπαυση της άρθρωσης και τοπική εφαρμογή βάμματος ιωδίου και σφιχτή επίδεση. Η εξέλιξη είναι χρόνια με συχνές υποτροπές. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε λευκό όγκο και σε αγκύλωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top