0 comments

Τι είναι Χολαγγειΐτιδα. Συμπτώματα-θεραπεία

Ιανουαρίου 15, 2019
what is cholangitis
Τι είναι Χολαγγειΐτιδα
ygeiaonline, pathiseis, astheneies, cholangeiitida
Χολαγγειΐτιδα είναι φλεγμονή των χοληφόρων πόρων, οι οποίοι λέγονται και χοληφόρα αγγεία. 
Οι χοληφόροι πόροι αρχίζουν με τα χοληφόρα τριχοειδή ή χοληφόρα σωληνάρια, τα οποία συλλέγουν από τα ηπατικά κύτταρα τη χολή. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερα σωληνάρια, τα οποία δημιουργούν τους χοληφόρους πόρους. Αυτοί οδηγούν τη χολή στον ηπατικό πόρο και στο χοληδόχο πόρο, ο οποίος οδηγεί και αποθηκεύει τη χολή στη χοληδόχο κύστη. 
Τελικά ο πόρος που άρχεται από τη χοληδόχο κύστη σχηματίζει με τον ηπατικό πόρο τον κοινό χοληφόρο πόρο, ο οποίος εκβάλλει τη χολή στο δωδεκαδάκτυλο. 
Αίτια
Η φλεγμονή των χοληφόρων πόρων γίνεται συνήθως από μικρόβια που εισέρχονται σε αυτούς από το αίμα, ή από τη λέμφο, ή και από μικρόβια που ανέρχονται από το έντερο. Στην ανάπτυξη της φλεγμονής συμβάλλει επίσης η απόφραξη των χολαγγείων από λίθο ή από όγκο. Τα πιο συχνά μικρόβια που προκαλούν χολαγγειΐτιδα είναι τα κολοβακτηρίδια.
Συμπτώματα
Τη χολαγγειΐτιδα τη χαρακτηρίζουν τρία βασικά συμπτώματα: ο κοιλιακός πόνος που εδρεύει στο πάνω δεξιό τμήμα, ο ίκτερος και ο πυρετός. 
Μια τριάδα συμπτωμάτων που περιγράφτηκαν από το Charcot και γι' αυτό λέγεται και τριάδα του Charcot. 
Ο ίκτερος είναι μετρίως χολοστατικός λόγω μερικής απόφραξης των χοληφόρων πόρων. Ο πυρετός είναι συχνός, άλλοτε μικρός, άλλοτε όμως ψηλός. Ο πόνος εντοπίζεται στο πάνω δεξιό τέταρτο της κοιλιάς και εκδηλώνεται και με την ψηλάφηση του χεριού. 
Διάγνωση
Αυτή γίνεται βασικά από την τριάδα των συμπτωμάτων του Charcot. 
Επιβεβαιώνεται με τις εργαστηριακές εξετάσεις, όπου διαπιστώνεται αυξημένη χολερυθρίνη στον ορό, λευκοκυττάρωση, αυξημένες τρανσαμινάσες. Βοηθητικά στη διάγνωση είναι η χολαγγειογραφία και η καλλιέργεια αίματος. 
Θεραπεία
Η χολαγγειΐτιδα θεραπεύεται με μεγάλες δόσεις αντιβιοτικού και ειδικά με τετρακυκλίνη ή αμπικιλίνη. Τα αντιβιοτικά είναι πιο δραστικά όταν δεν υπάρχει απόφραξη. 
Όταν υπάρχει απόφραξη, η δραστικότητά τους είναι μειωμένη και βραχύχρονη. Γι' αυτό πολλοί γιατροί συνιστούν σε αυτές τις περιπτώσεις και επείγουσα χειρουργική επέμβαση, όταν παρά την έντονη αντιβιοθεραπεία, η κατάσταση χειροτερεύει. Μαζί με τα αντιβιοτικά χορηγούνται και υγρά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top