0 comments

Αβιταμινώσεις-Η έλλειψη βιταμινών τι μας προκαλούν στον οργανισμό-Θεραπεία

Αυγούστου 23, 2018
lack-of-vitamins
Βιταμίνες
Είναι παθολογικές καταστάσεις, που δημιουργούνται επειδή λείπουν από τη διατροφή του ανθρώπου οι χημικές εκείνες ουσίες που λέγονται βιταμίνες. Η αβιταμίνωση μπορεί να δημιουργηθεί από την έλλειψη μιας μόνο βιταμίνης, οπότε έχουμε μονο-αβιταμίνωση, ή από την έλλειψη πολλών βιταμινών, οπότε έχουμε πολυ-αβιταμίνωση. Εκτός, όμως, από την αβιταμίνωση που προέρχονται από την έλλειψη βιταμινών από τη διατροφή μας, αβιταμινώσεις προκαλούνται και από την πεπτική δυσαπορρόφηση, από ανωμαλίες του μεταβολισμού των βιταμινών και από καταστάσεις όπου ο μεταβολισμός των βιταμινών είναι μεγάλος, οπότε υπάρχει ανάγκη για περισσότερες βιταμίνες από αυτές που προσφέρονται κατά τη διατροφή. Τέτοιες καταστάσεις είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης, οι περίοδοι γρήγορης ανάπτυξης του σώματος στα παιδιά και στους εφήβους, οι βαριές λοιμώξεις, ή η περίοδος μετά από σοβαρές εγχειρήσεις.
Αβιταμίνωση Α
Εμφανίζει «Ημεραλωπία», δηλαδή μείωση της όρασης με τη δύση του ήλιου, ξηροφθαλμία, ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, κακό σχηματισμό των δοντιών και των οστών, αν πρόκειται για μικρά παιδιά. Η μακρόχρονη αβιταμίνωση Α, μπορεί να δημιουργήσει κερατομαλάκυνση, ή εξέλκωση και διάτρηση του κερατοειδούς του ματιού.
Θεραπεία
Χορηγείται τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α αλλά και φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέχουν τη βιταμίνη αυτή. Τροφές με βιταμίνη Α είναι το βούτυρο, τα αβγά, τα ψάρια, το γάλα, τα καρότα και άλλα. 
Αβιταμίνωση Β
Στις περιπτώσεις μιας τέτοιας αβιταμίνωσης εμφανίζεται η ασθένεια που λέγεται Beri-Beri, του ξηρού ή οιδηματώδους τύπου με τα ακόλουθα συμπτώματα: Νευρικές διαταραχές, πόνοι, νευρίτιδες, αμνησία, αγωνία, ατροφία μυών. Υπάρχουν ακόμη και πεπτικές διαταραχές (γαστεντερική ατονία, μετεωρισμός, ανορεξία, δυσκοιλιότητα), καθώς και καρδιακές διαταραχές (ανεπάρκεια που συνοδεύεται πολλές φορές από πρηξίματα, παλμοί, ταχυκαρδία). Τέλος, σημειώνονται διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων (σακχάρων), ενώ στα μωρά παιδιά παρατηρείται ανακοπή της ανάπτυξης, καθώς και κεντρικές νευρικές διαταραχές. 
Θεραπεία
Πρέπει ο άρρωστος να παίρνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως κρέας, δημητριακά ολόκληρα, λαχανικά, συκώτι, ζυθοζύμη (μαγιά της μπύρας), καθώς και φαρμακευτικά σκευάσματα. 
Αβιταμίνωση Β2
Έχει σαν παθολογική κατάσταση τη χειλίτιδα, που παρουσιάζει οδυνηρές ραγάδες στη γωνία των χειλιών (γωνιώδης χειλίτιδα), τη γλωσσίτιδα και τη δυσφαγία. Παρουσιάζονται ακόμη και διαταραχές του δέρματος, όπως η σμηγματόρροια, διαταραχές των ματιών, όπως η επιπεφυκίτιδα, η κερατίτιδα, η ιρίτιδα και ημεραλωπία, γι' αυτό και πολλές φορές η ημεραλωπία δε θεραπεύεται μόνο με τη χορήγηση βιταμίνης Α αλλά χρειάζεται και Β2.
Θεραπεία
Πρέπει ο άρρωστος να παίρνει γαλακτερές τροφές, κρέας, αβγά και σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη Β2. 
Αβιταμίνωση Β6
Είναι η έλλειψη από τον οργανισμό της βιταμίνης Β6, που επιφέρει δερματική ακμή, εκζέματα, σμηγματόρροια, δερματίτιδες, πεπτικές, αιματολογικές και προπάντων νευρολογικές διαταραχές, όπως η πολυνευρίτιδα. 
Θεραπεία
Πρέπει ο άρρωστος να παίρνει τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β6 (κρέας, ψάρι, σιτηρά, λαχανικά, συκώτι, ζυθοζύμη (μαγιά της μπύρας) και άλλα καθώς και φαρμακευτικά σκευάσματα βιταμίνης Β6.  
Αβιταμίνωση Β12
Προκαλείται, εκτός από την έλλειψη βιταμίνης Β12 από τη διατροφή μας, και από την έλλειψη κάποιου παράγοντα ενζύμου, που εκκρίνεται από το βλεννογόνο του στομάχου και ονομάζεται «Ενδογενής παράγοντας». Είναι ένας παράγοντας που μπορεί να λείπει από τον οργανισμό εκ γενετής, ή η έλλειψη του να σημειωθεί μετά την ολική γαστρεκτομή, όταν δηλαδή αφαιρεθεί με εγχείρηση από το στόμαχο, οπότε το ένζυμο αυτό παύει να εκκρίνεται. Η έλλειψη αυτού του παράγοντα μπορεί να προέλθει και από άλλη αιτία, που προκαλεί ατροφία του στομαχικού βλεννογόνου. Η αβιταμίνωση Β12 εκδηλώνεται με κακοήθη αναιμία ή αναιμία του Biemer. 
Θεραπεία
Πρέπει να λαμβάνονται πολλές τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 (κρέας, συκώτι, αβγά, γαλακτερά, νεφρά κ.λ.π.) και ενδογενή παράγοντα. Ο ενδογενής παράγοντας βρίσκεται σε εκχυλίσματα του στομάχου. Κατάλληλη είναι η φαρμακευτική θεραπεία με σκευάσματα που περιέχουν Β12 βιταμίνη και ενδογενή παράγοντα. 
Αβιταμίνωση Β9 (φυλλικού οξέος)
Εμφανίζει πολύ βαριές αναιμίες όπου τα τριχοειδή συστέλλονται και διαστέλλονται παθολογικά και γι' αυτό προκαλούν περιφερειακές κυκλοφορικές διαταραχές. Οι αιτίες που προκαλούν τις διαταραχές αυτές είναι άγνωστες. Ένα αίτιο μπορεί να είναι η αλλεργία. Τα συμπτώματα είναι διάφορα και ανάλογα με τις κλινικές οντότητες που εμφανίζουν. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι το αγγειονευρωτικό οίδημα (οίδημα Quinke), νόσος Raynaud, ακροκυάνωση και η ερυθρομελαλγία.
Αβιταμίνωση C (ασκορβικό οξύ)
Επιφέρει το γνωστό μας «Σκορβούτο», την κλασσική πάθηση των παλιών ναυτικών, που ταξιδεύοντας για πολύ καιρό στις ανοιχτές θάλασσες έτρωγαν μόνο συντηρημένες τροφές και καθόλου φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Η πάθηση αυτή εμφανίζει αιμορραγίες των βλεννογόνων και ειδικά των ούλων.
Θεραπεία
Θεραπεύεται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πιπεριές. Υπάρχουν ακόμη και πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα με αυτή τη βιταμίνη. 
Αβιταμίνωση D
Η έλλειψη βιταμίνης D, επιφέρει στα παιδιά ραχιτισμό και στους ενήλικες οστεομαλακία (απο-ασβέστωση των οστών). 
Θεραπεία
Η θεραπεία της πραγματοποιείται με άφθονα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D (γαλακτερά, αβγά, συκώτι, μουρουνέλαιο, ψάρια κ.α.), καθώς και με φαρμακευτικά σκευάσματα. 
Αβιταμίνωση Ε
Δεν έχει παρατηρηθεί μια τέτοια αβιταμίνωση στον άνθρωπο, αλλά επειδή οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η στέρηση αυτής της βιταμίνης προκαλεί στείρωση στα ποντίκια, υποθέτουν ότι μπορεί να έχει ανάλογες επιπτώσεις στον άνθρωπο. Υπάρχουν ακόμη υπόνοιες, ότι η απόλυτη στέρηση της βιταμίνης Ε προκαλεί καρδιαγγειακές ανωμαλίες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top