0 comments

Δίαιτα για τις διαταραχές του μεταβολισμού

Αυγούστου 03, 2018
Diet for metabolic disorders
Τα κρύα φυτικά έλαια είναι
πλούσια σε ουσιώδη οξέα
Οι διαταραχές του μεταβολισμού αφορούν μια ευρύτερη ομάδα ασθενειών που συχνά μπορούν ν΄ αντιμετωπιστούν επαρκώς με την κατάλληλη δίαιτα. Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει συμπληρωματικά φάρμακα για τη δίαιτα. 
Οι διαταραχές του μεταβολισμού εκφράζονται με την άνοδο της τιμής του λίπους στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι υψηλός και ο προσδιορισμός της χοληστερίνης στο αίμα. Τα αίτια για αυτές τις ασθένειες είναι ως επί το πλείστον μια σημαντική προδιάθεση ή οι λεγόμενες δευτερεύουσες αιτίες. 
Στη σημαντική προδιάθεση, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να μεταφέρει το λίπος από το αίμα στα κύτταρα. Οι ακριβείς αιτίες γι΄ αυτό το θέμα δεν είναι ακόμα γνωστές. 
Στις δευτερεύουσες αιτίες συγκαταλέγονται πάνω από όλα το πλεονάζον βάρος, η πολύ υψηλή κατανάλωση λίπους, ζάχαρης, χοληστερίνης, η μεγάλη κατανάλωση σε αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του ήπατος. 
Οι τιμές της χοληστερίνης μπορεί να είναι υψηλές σε ανθρώπους με υπολειτουργία του θυρεοειδή ή με παθήσεις της χολής. Ακόμη όμως και μερικά φάρμακα προκαλούν διαβήτη. Με την κατάλληλη προσαρμοσμένη διατροφή μπορεί κανείς σε κάθε περίπτωση να επιτύχει τη μείωση του λίπους στο αίμα και του προσδιορισμού της χοληστερίνης ανεξάρτητα από τη βασική αιτία. Οι συνέπειες των υψηλών τιμών του λίπους και της χοληστερίνης είναι πολύ σημαντικές για την υγεία: πλεονάζον βάρος μ΄ όλα τα επιβαρυντικά αποτελέσματα για όλον τον οργανισμό, η σκλήρυνση των αρτηριών και ο συνδεόμενος μ΄ αυτή υψηλός κίνδυνος για καρδιακό έμφραγμα και οι εμπίπτουσες αποδόσεις του εγκεφάλου. 
Η μείωση του λίπους που περιέχεται στη διατροφή 
Η υπερτροφοδότηση του σώματος με λίπος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρα του οργανισμού να μην μπορούν να παίρνουν πλέον περιττό λίπος και χοληστερίνη από τη ροή του αίματος. Ένας διαρκής εμπλουτισμός αυτών των ουσιών στο αίμα προκαλεί την εν μέρει γενική καταστολή στα αγγειακά τοιχώματα και εν μέρει τη συγκέντρωσή τους ως αποθηκευμένα λίπη στα κύτταρα λίπους του σώματος. Η δίαιτα για τις διαταραχές του μεταβολισμού αποβλέπει στον περιορισμό του μεριδίου του λίπους στο φαγητό: 
Το 50% έως 60% της συνολικής διατροφικής ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες, το 10 έως 20% από τα λευκώματα και μέχρι 30% από το λίπος (περισσότερο το ένα τρίτο από αυτό στη μορφή του κορεσμένου λίπους). Εδώ αναλογιστείτε ότι ένα γραμμάριο λίπους διπλασιάζει τόσο πολύ την ενέργεια που περιέχεται όσο ένα γραμμάριο λευκώματος ή ένα γραμμάριο υδατάνθρακα. 
Οι συνήθεις πίνακες με τις θρεπτικές αξίες σας ενημερώνουν για το περιεχόμενο των υδατανθράκων, τις χρήσιμες ουσίες και τη χοληστερίνη στα τρόφιμα. 
Η καθημερινή τροφή θα πρέπει να περιέχει γύρω στα 35 γραμμάρια χρήσιμες ουσίες και να μην αποδίδει περισσότερο από 300 χιλιοστά του γραμμαρίου χοληστερίνη. 
Οι γνωστές «βόμβες χοληστερίνης» είναι τα αβγά της κότας (270 χιλιογραμμάρια για ένα αβγό 57 γραμμαρίων), το μοσχαρίσιο συκώτι (250 χιλιογραμμάρια τα 100 γραμμάρια) και το βούτυρο (240 χιλιογραμμάρια τα 100 γραμμάρια). Στα πλαίσια μιας δίαιτας για τη μείωση της χοληστερίνης θα πρέπει κανείς  να παραιτηθεί οπωσδήποτε από αυτά τα τρόφιμα. Προσέξτε επίσης τα αβγά που κρύβονται σε πολλά φαγητά, καθώς και το βούτυρο, για παράδειγμα στα ζυμαρικά, στα γλυκίσματα και τη μαγιονέζα. 
Στην ανάγκη μπορεί κανείς να ανατρέξει σε ένα υποκατάστατο του αυγού σε σκόνη, που δεν περιέχει χοληστερίνη. 
Ταυτόχρονα με τη μείωση της συνολικής λήψης του πάχους θα πρέπει κατ΄ επέκταση να αντικατασταθεί η μερίδα των κορεσμένων οξέων με ακόρεστα οξέα λίπους. Πάνω από όλα τα ουσιώδη, πολλαπλά ακόρεστα οξέα (για παράδειγμα σε κρύο ηλιέλαιο) κανονίζουν τον προσδιορισμό. Επειδή τα ζωικά λίπη περιέχουν ένα ιδιαίτερο υψηλό βαθμό σε κορεσμένα οξέα επιτυγχάνει κανείς με τη μείωση των τροφίμων, όπως βούτυρο, λίπη, κρέας, λουκάνικα, γαλακτοκομικά προϊόντα και παχύ τυρί, μία μείωση της συνολικής λήψης του λίπους και των κορεσμένων οξέων. Από την άλλη προτείνουμε το άπαχο ψάρι. Για μια επαρκή λήψη λευκωμάτων θα πρέπει να καταφύγετε σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λευκώματα αλλά άπαχα, όπως άπαχο κρέας, τυρί και άπαχο γάλα. 
Στην επιλογή των υδατανθράκων προτείνουμε τον εφοδιασμό με σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχονται στις ενδείξεις ολικής αλέσεως, πατάτες και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πλούσια σε χρήσιμες ουσίες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top