0 comments

Συμπτώματα της δυσκοιλιότητας - θεραπεία

Ιουλίου 30, 2017
Symptoms of constipation - treatment
Κάθε ασθενής με επιμένουσα δυσκοιλιότητα
πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο
DIY,
Είναι η δυσκολία στην αποβολή των κοπράνων, η έξοδος σκληρών κοπράνων, η αραιή (όχι καθημερινή) αφόδευση ή συνδυασμός των παραπάνω. 
Στην πράξη η συχνότητα της αφόδευσης αποτελεί την καλύτερη παράμετρο για την εκτίμηση του βαθμού της δυσκοιλιότητας. 
Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συχνό πρόβλημα. 
Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και επιτείνεται με την πάροδο της ηλικίας. Μπορεί να οφείλεται σε συγγενείς ή επίκτητες παθήσεις ή στη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, όπως: αντιόξινα, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά. Υπάρχει, όμως, και η ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα, που αποτελεί την πλειονότητα των περιπτώσεων και στην οποία δεν βρίσκεται καμία υποκείμενη νόσος. Οι συστηματικές παθήσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι μεταβολικές (διαβήτης, πορφυρία), ενδοκρινικές (υποθυρεοειδισμός) και νευρολογικές, όπως το αγαγγλιονικό μεγάκολο (που είναι συγγενές και εμφανίζεται από την αρχή της ζωής) και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (όγκοι, νόσος Parkinson, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Οι συνηθέστερες, όμως, αιτίες της δυσκοιλιότητας εντοπίζονται στο παχύ έντερο και περιλαμβάνουν στενώσεις (όγκοι, φλεγμονές), μυϊκές ανωμαλίες, βλάβες του πυελικού εδάφους ή παθήσεις του πρωκτού.
Κάθε ασθενής με επιμένουσα δυσκοιλιότητα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο που περιλαμβάνει αρχικά ορθοσκόπηση και στη συνέχεια βαριούχο υποκλυσμό και κολονοσκόπηση με λήψη βιοψιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται λεπτομερέστερος έλεγχος, όπως μελέτη του χρόνου διάβασης του εντερικού περιεχομένου με ραδιοϊσότοπα, μελέτη της κινητικότητας του παχέος εντέρου και της ορθοπρωκτικής περιοχής, μανομετρία πρωκτού και αφοδευσιογραφία.
Θεραπεία
Συνιστάται στην άρση του αιτίου που την προκαλεί. Στην ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα, αφού βεβαιωθεί ο ασθενής από το γιατρό ότι δεν πάσχει από κάτι κακό, η αγωγή συνίσταται σε άφθονη λήψη υγρών και άπεπτων φυτικών ινών, ελαφριά άσκηση – βάδισμα, ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον – ιδιαιτέρως σε δυσκοιλιότητα της παιδικής ηλικίας, και εκπαίδευση του ασθενή ως προς το ωράριο και τον τρόπο αφόδευσης. Η φαρμακευτική αγωγή της ιδιοπαθούς δυσκοιλιότητας περιλαμβάνει φάρμακα, τα οποία αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου. Τέτοια φάρμακα είναι:
Μαλακτικά των κοπράνων, τα οποία καθιστούν τα κόπρανα υδαρή, διευκολύνοντας την αποβολή τους.
Αλατούχα καθαρτικά, τα οποία χορηγούνται από το στόμα ή το ορθό και δρουν ωσμωτικά, έχοντας ως κύριες δραστικές ουσίες ενώσεις του μαγνησίου, θειικά, φωσφορικά και κιτρικά άλατα.
Ερεθιστικά καθαρτικά, τα οποία δρουν στο παχύ έντερο, αυξάνουν την κινητικότητα του, περιορίζουν την απορρόφηση ύδατος και προκαλούν κένωση. Η μακροχρόνια χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται.
Εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε τη παρακάτω θεραπευτική συνεργεία με αιθέρια και φυτικά έλαια:
4 ml Τζίντζερ (Zingiber officinale-Αιθέριο έλαιο)
2 ml Βασιλικός (Ocimum basilicum ssp basilicum-Αιθέριο έλαιο)
2 ml Παραθαλάσσια πεύκη (Pinus pinaster-Αιθέριο έλαιο)
2 ml Ξύλο του Χο (Cinnamomum camphora-Αιθέριο έλαιο)
20 ml Βερυκοκκέλαιο (Prunus armeniaca-Φυτικό έλαιο)
Τρόπος Χρήσης:
α. Μασάζ τρεις (3) φορές την ημέρα στο υπογάστριο και στο κάτω μέρος της πλάτης με δέκα (10) σταγόνες του μείγματος. 
β. Τα παραπάνω μπορείτε να τα ενσωματώσετε και σε Κηραλοιφή παραγωγή σας προσαρμόζοντας τις δόσεις.
γ. Το Τζίντζερ (Zingiber officinale-Αιθέριο έλαιο) ως βασικό συστατικό μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα με λίγη ζάχαρη ή μέλι 1-2 σταγόνες την ημέρα αφήνοντας το να λιώσει στην στοματική κοιλότητα.
Πιείτε:
Σιρόπι Αμυγδάλου
Χυμό από ξηρά Δαμάσκηνα
Για να φτιάξετε φρέσκο χυμό από ξερά δαμάσκηναΜαγειρέψτε δέκα (10) αποξηραμένα δαμάσκηνα στον ατμό ή σιγοβράστε για τριάντα (30)  λεπτά για να τα ενυδατώσετε ξανά. Περάστε τα μέσα από ένα φίλτρο ή τούλι για να αφαιρέσετε τους σπόρους και τη φλούδα, και στη συνέχεια προσθέσετε λίγο νερό στην προκύπτουσα πάστα δαμάσκηνου.
Θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά τσαγιού χυμό λεμονιού
150 ml φρέσκο χυμό ξερά δαμάσκηνα
Λίγο σιρόπι από σφεντάμι
Τρόπος Χρήσης:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πιείτε το χυμό δύο (2) φορές την ημέρα
Σιρόπι από άγρια Μούρα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top