0 comments

Όσπρια ίσων ελιξίριο μακροζωίας

Φεβρουαρίου 26, 2018
Pulses of equal longevity elixir
Τα όσπρια περιέχουν χημικά που
εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου
Η Κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα μαύρα φασόλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα ρεβίθια, τη φάβα, τα κοινά φασόλια, τις φακές, τα ξηρά ανοιγμένα μπιζέλια, τα λευκά αμερικάνικα φασόλια, τα κουκιά, τη σόγια, τα πράσινα φασόλια, τους γίγαντες.
Σύγχρονες θεωρίες
Τα όσπρια αποτελούν ισχυρό φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Κι αυτό, γιατί όταν τρώτε ξερά φασόλια, ένα μέρος τους δε χωνεύεται εντελώς και καταλήγει γύρω από το παχύ έντερο, όπου δέχεται επίθεση από τα «πεινασμένα» βακτήρια. κατά τη διαδικασία αυτή, που ονομάζεται ζύμωση, απελευθερώνονται πολλά χημικά, τα οποία λειτουργούν ακριβώς όπως τα φάρμακα που έχουν ευεργετική δράση, δίνοντας εντολή στο συκώτι να μειώσει την παραγωγή χοληστερίνης και στο αίμα να επιτύχει τη διαδικασία εξαφάνισης της χοληστερίνης LDL. Η ίδια διαδικασία μπορεί να απελευθερώσει και χημικά κατά του καρκίνου. Ένα βασικό θεραπευτικό συστατικό στα ξερά φασόλια ίσως είναι οι διαλυτές ίνες. Ο Dr. James Anderson, από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, συστήνει ξερά φασόλια, ένα ποτήρι τη μέρα, για τη μείωση της χοληστερίνης. Έχει διαπιστώσει ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μειώνονται κατά περίπου 19%, ακόμα και στους άντρες μέσης ηλικίας με υψηλές τιμές χοληστερίνης, πάνω από 260mg ανά δέκατο του λίτρου. Τα φασόλια αποβάλλουν την κακή χοληστερίνη από το αίμα και βελτιώνουν την αναλογία LDL και HDL χοληστερίνης. Η διατροφή με φασόλια βελτίωσε την αναλογία κατά περίπου 17%.
Αναστολείς του καρκίνου
Τα φασόλια θεωρούνται αποτελεσματικά για την πρόληψη του καρκίνου. Τα όσπρια είναι συμπυκνωμένοι μεταφορείς αναστολέων πρωτεάσης, των ενζύμων που αντισταθμίζουν τη δράση των καρκινογόνων συστατικών στα έντερα. Η βιολόγος Ann Kennedy χορήγησε στα πειραματόζωα ένα χημικό που προκαλεί καρκίνο του στόματος. «Όταν τοποθετήσαμε τους αναστολείς πρωτεάσης μέσα στα μάγουλα των ινδικών χοιριδίων, δεν εμφανίστηκε καρκίνος», αναφέρει. Η χορήγηση αναστολέων πρωτεάσης στα ζώα εμπόδισε, επίσης, την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο και στο μαστό.
Σε μια σειρά πειραμάτων, ο Dr. Walter Troll έδωσε στα ποντίκια φασόλια σόγιας, αλλά πιστεύει ότι και άλλα είδη φασολιών με αναστολείς πρωτεάσης κάνουν το ίδιο. Στη συνέχεια, υπέβαλε τα ποντίκια σε ισχυρή ακτινοβολία Χ, γνωστή για την καρκινική της δράση. Μόνο το 44% των ποντικιών που είχαν τραφεί με σόγια ανέπτυξαν τον αναμενόμενο καρκίνο, σε σύγκριση με το 74% αυτών που δεν είχαν τραφεί με σόγια. Ο Dr. Walter Troll διαπίστωσε ότι οι αναστολείς πρωτεάσης απενεργοποιούν τα ογκογόνα, τους γενετικούς φορείς που υπάρχουν σε κάθε φυσιολογικό κύτταρο και όταν ενεργοποιούνται προκαλούν καρκίνο. Είναι πεπεισμένος ότι όλοι οι σπόροι, όπως τα φασόλια, εμποδίζουν τη διάσπαση των κυττάρων προλαμβάνοντας τον καρκίνο και την εξέλιξη του όγκου. Έτσι, πιστεύει ότι τα φασόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία και, στην ουσία, συμπεριφέρονται όπως περίπου η χημειοθεραπεία στην καταστολή της εξέλιξης του καρκίνου. Όταν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση, δεν πιστεύει ότι βοηθά η κατανάλωση αναστολέων πρωτεάσης, παρόλο που εξετάζονται και σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις ως πιθανό φάρμακο για τη μετάσταση του καρκίνου. Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε αντικαρκινικά συστατικά (lignans) που μετατρέπονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου σε ορμονοειδείς ουσίες, οι οποίες πιστεύεται ότι καταπολεμούν τον καρκίνο τόσο του μαστού όσο και του παχέος εντέρου.
Αντιδιαβητική Δίαιτα
Τα όσπρια ρυθμίζουν θαυμάσια την ινσουλίνη. Οι διαβητικοί τύπου Ι, αυτοί που χρειάζονται καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης, ακολουθώντας την πλούσια σε φασόλια διατροφή του Dr. James Anderson μείωσαν την ανάγκη τους για ινσουλίνη κατά 38%. Οι διαβητικοί τύπου ΙΙ (διαβήτης ενηλίκων), που δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, σχεδόν εκμηδένισαν τη ανάγκη τους για ινσουλίνη ή διαφόρων φαρμάκων, τρώγοντας απλώς φασόλια. Ο λόγος είναι ότι τα φασόλια προκαλούν τόσο μικρή αύξηση του σακχάρου, που το σώμα χρειάζεται να απελευθερώνει πολύ λιγότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Τα φασόλια, σε συνδυασμό με άλλες τροφές πλούσιες σε πηκτίνη, προκαλούν ουσιαστικά τη δημιουργία περισσότερων υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα. Έτσι, η ινσουλίνη βρίσκει περισσότερα μέρη να συγκεντρωθεί και μεταγγίζεται, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί λιγότερο στο αίμα.
Η λιγότερη ινσουλίνη μειώνει την αίσθηση της πείνας και μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού διευκολύνει την εξαγωγή νατρίου, με αποτέλεσμα να μειώνει την πίεση. Η κατανάλωση πλούσιων σε ίνες τροφών, όπως τα φασόλια, πράγματι μειώνει σημαντικά την πίεση. Ακόμα και στα άτομα με φυσιολογική πίεση, η τιμή πέφτει κατά 5-6% όταν αυξάνεται η κατανάλωση πλούσιων σε ίνες τροφών.
Ιδανικά για το παχύ έντερο
Είναι επιβεβαιωμένο ότι η μεγάλη ποσότητα κοπράνων αποτελεί ένδειξη υγείας. Οι επιστήμονες σας προτρέπουν να καταναλώνετε τροφές που αυξάνουν την ποσότητα και τον όγκο των κοπράνων. Είναι πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ένας τρόπος να ανακουφιστούν τα συμπτώματα και να μειωθούν οι πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και του πρωκτού, της εκκολπωματίτιδας, των αιμορροΐδων και των εντερικών ανωμαλιών. Σύμφωνα με η Sharon Fleming, του Μπέρκλεϊ Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα φασόλια σας κάνουν να έχετε περισσότερα και πιο μαλακά κόπρανα. Κάθε πρωί μαζί με την ομάδα της έδιναν σε μια ομάδα νεαρών αντρών 11/2 ποτήρι φασόλια για περίπου 3 εβδομάδες. Ήθελαν να δουν με ποιον τρόπο τα φασόλια επηρέαζαν τη λειτουργία του παχέος εντέρου. Έλιωναν τα φασόλια σε πουρέ, τον οποίο οι άντρες έτρωγαν μαζί με τορτίγιες και λιωμένο τυρί. Ορισμένοι ήταν λάτρεις των φασολιών, έτρωγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες των 180 γραμμαρίων την εβδομάδα, οι υπόλοιποι μετά βίας έτρωγαν ελάχιστη ποσότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φασόλια κάνουν καλό στο παχύ έντερο. Αυξάνουν τα κόπρανα και κάνουν τα βακτήρια του εντέρου να αποβάλλουν τα χημικά, που ονομάζονται λιπαρά οξέα ασταθούς αλυσίδας, τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και της πίεσης και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτά τα λιπαρά οξέα δημιουργούνται με τη ζύμωση της τροφής, κυρίως των διαλυτών ινών, στο κόλον και μελετώνται εξονυχιστικά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Η Dr. Sharon Fleming συστήνει ανεπιφύλακτα τα φασόλια ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Αυστραλοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα ψητά κονσερβοποιημένα φασόλια προκαλούν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης από τα ψητά στο φούρνο φασόλια που πρώτα βράζουμε και μετά ψήνονται στο σπίτι. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τα κονσερβοποιημένα όσπρια. Βέβαια οι ιδιότητες είναι παρόμοιες. Έχει διαπιστωθεί ότι οι κονσέρβες χοιρινού με φασόλια μειώνουν τη χοληστερίνη κατά 12%. 
Η κατανάλωση φασολιών προκαλεί αέρια σε πολλούς από εμάς. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως δεν έχουμε την επαρκή ποσότητα ενζύμων για την πέψη ορισμένων σύνθετων σακχάρων, των α-γαλακτοζιτών, που περιέχουν τα φασόλια. Τα σάκχαρα που δε χωνεύονται από τον οργανισμό, δέχονται επίθεση από τα βακτήρια στο κάτω τμήμα του εντέρου, απελευθερώνοντας διάφορα αέρια. Ωστόσο, όσο πιο συχνά τρώτε όσπρια, τόσο λιγότερο υποφέρετε από αέρια, γιατί ο οργανισμός αρχίζει να προσαρμόζεται.
Πιο εύπεπτα όσπρια
Το σωστό μούλιασμα κάνει τα όσπρια να αποβάλουν τα συστατικά που προκαλούν αέρια. Ο Alfred Olson, χημικός ερευνητής του Υπουργείου Γεωργίας της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι μπορείτε να μειώσετε τα σάκχαρα των φασολιών που δημιουργούν αέρια με τον εξής τρόπο: Ξεπλένεται τα ξερά φασόλια και πετάτε το νερό. Ύστερα τα περιχύνετε με βραστό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 4 ώρες. Πετάτε ξανά το νερό και προσθέτετε φρέσκο για το μαγείρεμα. Ωστόσο, ξεπλένοντας τόσο συχνά τα φασόλια, αποβάλλονται μερικές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν.
Μην ξεχνάς
Μειώνουν την κακή χοληστερίνη. Περιέχουν χημικά που εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου. Ρυθμίζουν την ινσουλίνη και το σάκχαρο. Μειώνουν την πίεση. Ρυθμίζουν τις λειτουργίες του παχέος εντέρου. Προλαμβάνουν και θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα. Προλαμβάνουν τις αιμορροΐδες και άλλες εντερικές δυσλειτουργίες.
Τα καλύτερα όσπρια
Α/Α        ½ ποτήρι μαγειρεμένα      Γραμμάρια διαλυτών ινών

1            Μαυρομάτικα φασόλια                   3,7
2            Αρακάς                                          2,7
3            Κοινά φασόλια                               2,5
4            Φασόλια pinto                                2,3
5            Φασόλια navy                                2,3
6            Φακές                                            1,7
7            Ξερά ανοιγμένα φασόλια               1,7

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top