0 comments

Όσιος Σίμων ο Μυροβλήτης κτήτορας της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας - 28 Δεκεμβρίου

Δεκεμβρίου 28, 2022
Saint-Simon-the-Myroblet-December-28
Όσιος Σίμων ο Μυροβλήτης

Όσιος Σίμων ο Μυροβλήτης κτήτορας της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας - 28 Δεκεμβρίου

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (Σιμωνόπετρα) αγίου Όρους δεσπόζοντας εδώ και αιώνες επιβλητικά πάνω στο πέλαγος του Αγίου Όρους, αιωρούμενη ηγεμονικά πάνω από το φοβερό βάραθρο που χάσκει εμπρός της, η Σιμωνόπετρα δικαίως κατέχει τη φήμη της πλέον εντυπωσιακήςμονής της Αθωνικής Πολιτείας. Ισορροπώντας σαν από θαύμα μεταξύ γης και ουρανού, πότε λουσμένη στο υπερκόσμιο φως του Άθωνος και πότε τυλιγμένη στην μυστηριακή ομίχλη του αγιορείτικου χειμώνα, η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας είναι ένας τόπος ιερός που καθηλώνει τον προσκυνητή της από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζει.
Με τα ταπεινά φωτάκια των κεριών της ν’ αχνοφέγγουν στα παράθυρα και τις καμπάνες της που επικρέμονται κυριολεκτικά στο κενό, πάνω από τα σκληρά βράχια στη βάση της, ο επισκέπτης θαυμάζει το μεγαλειώδες αυτό κτίσμα, που μοιάζει με άστρο που έπεσε από τον ουρανό στην αγιασμένη ετούτη γη, για να κοσμεί παντοτινά με την παρουσία και τη σπουδαία προσφορά του στην Ορθοδοξία.
Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας θεωρείται αρχιτεκτονικό επίτευγμα διεθνώς καθώς χτίστηκε πάνω σε μία απότομη, μυτερή πέτρα από τον Όσιο Σίμωνα τον Μυροβλύτη και Θαυματουργό, του οποίου η μνήμη τιμάται την 28 Δεκεμβρίου. Η θέα και μόνο προκαλεί συγκλονισμό. Και με τις τεχνικές, μορφολογικές και άλλες δυσκολίες τόσων αιώνων πριν, μπορεί κανείς να μιλάει για θαύμα. Και ήταν όντως θαύμα η κατασκευή της, αφού ο όσιος Σίμων τόλμησε και πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο, υψώνοντας ένα επταώροφο οικοδόμημα, κάποιοι αρχιτέκτονες μιλάνε για την πρώτη «πολυκατοικία» παγκοσμίως, που ενώνει τη γη με τον ουρανό.
Ο Όσιος Σίμων διακρίθηκε κυρίως για την ασκητικότητα του, η οποία είναι παροιμιώδης.
Έλαβε την κλήση από τον Θεό και ανταποκρίθηκε σε αυτήν με θαυμαστό ζήλο, κατηγορηματικά και χωρίς περιστροφές. Απέφευγε τις επισκέψεις των ανθρώπων, γιατί δεν ήθελε να διαταραχθεί η «σπονδυλική στήλη» της πνευματικής του ζωής, που ήταν η προσευχή.
The_Holy_Monastery_of_Simon_Petras_Simonopetra_on_Mount_Athos
Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους

Γι’ αυτό κατοικούσε απομονωμένος σε ένα σπήλαιο, στην νότια πλευρά του Αγίου Όρους, που σώζεται έως και σήμερα, κοντά στη Σιμωνόπετρα.
Ταυτόχρονα έκανε υποταγή στο Γέροντά του, ενεργώντας ότι εκείνος του όριζε. Και παρά την αυστηρότητα εκείνου, δεν αγκομάχησε ποτέ. Αντίθετα, του αφοσιώθηκε με τέτοια αγάπη, που όταν κοιμόταν, του φιλούσε τα πόδια ή όταν έλειπε ασπαζόταν το σημείο, όπου καθόταν. Με αυτό τον τρόπο καλλιέργησε την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα και την αρετή. Δεν θύμωνε ποτέ, γιατί ήξερε ότι ο θυμός δεν διορθώνει κανένα κακό. Είχε δύναμη και συνειδητά απέφευγε την αμαρτία. Αυτό είναι πίστη. Απομάκρυνση από την κακία και άσκηση του αγαθού.
Κατά τη διάρκεια μιας εκ των πολύωρων προσευχών του άκουσε μια θεία φωνή να του λέει: «Σίμων, φίλε πιστέ, και λάτρη του Υϊού μου, μη αναχωρεί των ώδε, ότι εις φως τέθεικά σε μέγα, και μέλλω να δοξάσω τον τόπον τούτον με το όνομά σου».
Ο Όσιος Σίμων, θεωρώντας τον εαυτό του αμαρτωλό και ανάξιο, απέδωσε τη φωνή σε τέχνασμα του πονηρού. Τη νύχτα των Χριστουγέννων όμως, η ίδια η Παναγία του υπέδειξε, με ένα αστέρι, που κατέβηκε και κάθισε πάνω στην πέτρα, να χτίσει το μοναστήρι εκεί, όπου φαινόταν αδύνατο ν’ ανεγερθεί λέγοντάς του: «Εδώ πρέπει να θεμελίωσης, ω Σίμων, το κοινόβιόν σου, και να σώσης ψυχάς, και πρόσεχε καλώς μη απιστήσης, ως πρότερον, εγώ θέλω είμαι βοηθός σου».
Έτσι ο όσιος Σίμων κατόρθωσε το φαινομενικά ακατόρθωτο, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, καθώς μέσα του ζούσε δυνατή η παρουσία της Μητέρας του Θεού. Και αυτή η παρουσία τον έκανε ανυποχώρητο, αφού μυστικά άκουγε συνεχώς τη φωνή της: «Μην απιστήσεις, εγώ είμαι βοηθός σου». Και προχώρησε.

Σίμων ὑπερβὰς ἀστεροσκόπων θέαν. Τὴν Βηθλεὲμ παρῆκε πρὸς πόλον θέων, Εἰκάδι ὀγδοάτη βίοτον λίπε λυγρὸν ὁ Σίμων.

Δεν έκανε αβαρίες με το πρόσταγμα της Θεοτόκου, διατηρώντας αβεβήλωτο το χώρο της ψυχής του. Στο δύσκολο έργο του τον βοήθησαν και οι άλλοι μοναχοί, που ήρθαν να μονάσουν κοντά του, ορισμένοι δε από αυτούς διέθεσαν για τον σκοπό αυτό και την ατομική τους περιουσία.
Σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρεται στο κτίσιμο της μονής, η πρώτη εκείνη ομάδα του Σίμωνα άρχισε να φοβάται, όσο ανέβαινε ψηλά, μέχρι το σημείο που αποφάσισαν όλοι να φύγουν αφήνοντας το έργο στη μέση.
Τη στιγμή εκείνη και προτού αναχωρήσουν οι μοναχοί, ο όσιος Σίμων έστειλε τον υποτακτικό του Ησαΐα να τους κεράσει, αλλ’ αυτός ξαφνικά γλίστρησε και έπεσε κατρακυλώντας πάνω στις προεξοχές του απότομου βράχου. Και τότε έγινε το θαύμα και ο μοναχός στάθηκε όρθιος χωρίς να πάθει το παραμικρό και μαζί με αυτόν και ο δίσκος με όλα τα σερβίτσια.
Τότε, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, εμψυχώθηκαν οι κτίστες και συνέχισαν τις εργασίες μέχρι το τέλος.
Το Καθολικό της Μονής ο όσιος Σίμων το αφιέρωσε στο όνομα της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου και την μονή την ονόμασε «Νέα Βηθλεέμ». Αργότερα ωστόσο μετονομάστηκε, προς τιμήν του οσίου, σε «Σιμωνόπετρα».
Ο Όσιος Σίμων εκοιμήθη σε μεγάλη ηλικία, την 28 Δεκεμβρίου 1257, αφήνοντας πίσω του τον μεγάλο αγώνα του εναντίον των πειρασμών, των οποίων πολλές φορές δέχθηκε τις επιθέσεις.
Αν και το χαριτόβρυτο λείψανό του και ο τάφος του μένουν ακόμη σήμερα άγνωστα, πολλά είναι τα θαυμαστά σημεία του και στην εποχή μας.
Ονομάσθηκε Μυροβλύτης, γιατί «τοις πάσιν εφαίνετο μύρον αναβλύζον από του τάφου αυτού».
Ανεδείχθη πνευματικός νικητής, γιατί αναζήτησε τον Θεό, τον δέχθηκε, τον ακολούθησε και αξιοποίησε όσα του προσέφερε.
Και μας διδάσκει ότι το δέντρο των αδυναμιών μας δεν κόβεται με μια τσεκουριά, αλλά χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και πολλή προσευχή.
Δυστυχώς και το χαριτόβρυτο λείψανο του και ο τάφος του μένουν σήμερα κρυμμένα και άγνωστα. Ο Σέρβος δεσπότης Ιωάννης Ούγγλεσης (1371 μ.Χ), ύστερα από θαυματουργική επέμβαση του οσίου στη θεραπεία του τέκνου του, μεγάλωσε τη μικρή μονή και την πλούτισε με δωρεές και αφιερώματα.
Ο όσιος Ησαΐας έγραψε τον βίο του, τον όποιο μετέγραψε ο όσιος Νικηφόρος ο Χίος.
Οι μοναχοί Θεόφιλος και Ραφαήλ συνέθεσαν κανόνες, ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης Χαιρετισμούς και Εγκώμιο, ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης οκτώηχο κανόνα και εξέδωσε την ακολουθία του το 1924 μ.Χ.
Εορτάζει στις 28 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Απολυτίκιο Άγιος Σίμων ο Μυροβλύτης - 28 Δεκεμβρίου

Απολυτίκιον (Τὸν συνάναρχον Λόγον)

Τῇ ἀσκήσει ἐκλάμψας ἐν Ἄθῳ Ὅσιε, ὡς καθαρθεὶς τὴν καρδίαν τῶν ἀρετῶν τῷ φωτί, ἐδοξάσθης θαυμαστῶς Σίμων μακάριε· διὸ καὶ βλύζειν κρουνηδόν, μύρα εὔοσμα ἡμῖν, ἠξίωσαι μετὰ τέλος. Ἀλλὰ μὴ παύσῃ πρεσβεύων, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top