0 comments

Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για το HPV - Τι ισχύει για το εμβόλιο στην Ελλάδα

Δεκεμβρίου 28, 2022
HPV-New-guidelines-from-the-WHO-What-applies-to-the-vaccine-in-Greece
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για το HPV

Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για το HPV - Τι ισχύει για το εμβόλιο στην Ελλάδα

Ο HPV αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα αφορά γυναίκες από 21 έως 65 ετών. Το πρόγραμμα ξεκινάει σε μια περίοδο που τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), τη συνηθέστερη αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν σημειώσει πτώση.
Και για αυτόν τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει «καμπανάκι» κινδύνου.
Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV δεν απευθύνεται μόνο σε κορίτσια αλλά και σε ανήλικα αγόρια.
Ο ΠΟΥ διαμόρφωσε νέες συστάσεις για το εμβόλιο κατά του HPV. Το έγγραφο με το οποίο ενημερώνει για αυτές του επισημαίνει ότι ένα πρόγραμμα μίας δόσης, που αναφέρεται ως εναλλακτικό, μπορεί να παρέχει συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα και διάρκεια προστασίας με ένα σχήμα δύο δόσεων. Οι νέες οδηγίες διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο μιας βαθιάς ανησυχητικής μείωσης της κάλυψης του εμβολιασμού κατά του HPV παγκοσμίως.
Μεταξύ 2019 και 2021, η κάλυψη της πρώτης δόσης εμβολιασμού κατά του HPV μειώθηκε κατά 25% σε 15%. Αυτό σημαίνει ότι 3,5 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια έχασαν τον εμβολιασμό κατά του HPV το 2021 σε σύγκριση με το 2019.
Έτσι, ο ΠΟΥ τώρα συστήνει:
Το έγγραφο του ΠΟΥ υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού ως προτεραιότητας ανοσοκατεσταλμένων ατόμων ή όσων ζουν με τον ιό HIV.
Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον δύο δόσεις και, όπου είναι δυνατόν, τρεις δόσεις.
Ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού είναι τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών, πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Παράλληλα, συνιστάται ο εμβολιασμός δευτερευόντων στόχων, όπως τα αγόρια και οι μεγαλύτερες γυναίκες, όπου είναι εφικτό και προσιτό.
Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, εντάσσοντας τον εμβολιασμό των αγοριών με το εμβόλιο κατά του HPV στο Εμβολιαστικό Πρόγραμμα και αποζημιώνοντάς τον, ένα πάγιο αίτημα των παιδιάτρων.
Οι τελευταίοι συστήνουν ανεπιφύλακτα στους γονείς να γίνεται το εμβόλιο και στα αγόρια, με τους γονείς ωστόσο να το πλήρωναν από την τσέπη τους.
Μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανανεώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, και ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται στη χώρα μας τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών.
Παράλληλα, εφαρμόζεται η καινοτομία του ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού, διευκολύνοντας γονείς και επαγγελματίες υγείας, ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα κορίτσια και αγόρια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top