0 comments

Καρκίνος των ωοθηκών

Δεκεμβρίου 03, 2022
ovarian cancer
Φωτογραφία καρκίνου των ωοθηκών
Παρ' ότι ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί μόνο το 20% όλων των κακοηθειών των γυναικείων οργάνων, εν τούτοις είναι ο πλέον θανατηφόρος από όλα τα κακοήθη νοσήματα του γυναικολογικού συστήματος.
Αυτό συμβαίνει λόγω της δυσκολίας διάγνωσης του καρκίνου στα αρχικά του στάδια.
Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι 55 ετών.

Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου για καρκίνο ωοθηκών

Ηλικία: Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αυξάνεται όμως δραματικά με την πρόοδο της ηλικίας.
Κληρονομικότητα: Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στην πάθηση αυτή. Ειδικά σε οικογενή καρκίνο των ωοθηκών, ορισμένες κληρονομικές παθήσεις του εντέρου όπως και ο καρκίνος του μαστού.
Κάπνισμα: Σχετίζεται με αύξηση της συχνότητας του καρκίνου των ωοθηκών. 
Εγκυμοσύνη: Έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της νόσου σε στείρες γυναίκες ή αυτές που δεν γέννησαν και σε γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις γυναίκες με πολλές γέννες.
Καρκίνος του μαστού: Γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης και καρκίνου ωοθηκών ως δεύτερο πρωτοπαθή όγκο. 
Διατροφή και Τρόπος ζωής: Έχει παρατηρηθεί αύξηση της νόσου σε πληθυσμούς των βιομηχανικών χωρών, αυτό ίσως να σχετίζεται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. 

Συμπτώματα καρκίνου ωοθηκών

Περίπου το 70% των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, η διάγνωση γίνεται σε πολύ προχωρημένα στάδια. Μάλιστα, πολλές φορές τα πρώτα συμπτώματα προέρχονται από τις μεταστάσεις και όχι από την πρωτοπαθή εστία. 
Σε όλες τις περιπτώσεις, μη ειδικά συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε στάδιο. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται αίσθημα κοιλιακής δυσφορίας, διάχυτα κοιλιακά άλγη, μητρορραγία, σκληρές μάζες στην κοιλιά, συλλογή ασκιτικού ή πλευριτικού υγρού και εντερικές αποφράξεις.  
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να συνδυαστούν και με γενικά συμπτώματα όπως, αναιμία, καταβολή δυνάμεων, καχεξία, ανορεξία, οσφυαλγία και δυσπεπτικά ενοχλήματα. 
Πολλές φορές τα συμπτώματα προέρχονται από το νευρικό σύστημα ή από ορμονικές διαταραχές. Επίσης η θρομβοφλεβίτιδα είναι συχνή.

Διάγνωση - Πρόγνωση - Πρόληψη καρκίνου ωοθηκών

Χρειάζεται προσεκτική κλινική εξέταση, συνδυαζόμενη με εργαστηριακές, αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις κάνουν τη διάγνωση εύκολη.
Το συνηθισμένο τεστ Παπανικολάου δεν είναι ευαίσθητη μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τη νόσο μόνο στο 25% των πασχόντων γυναικών.
Ο καρκινικός δείκτης CA-125 είναι μια αξιόπιστη αιματολογική εξέταση, που μπορεί να αναγνωρίσει τη νόσο με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. 
Το υπερηχογράφημα των ωοθηκών είναι πολύ καλή εξέταση, δίνοντας αρκετές διευκρινιστικές πληροφορίες για τον όγκο αυτό. 
Η αξονική ή μαγνητική τομογραφία γίνεται αφού η διάγνωση τεθεί, για τη διευκρίνιση του μεγέθους του προβλήματος και τυχόν απομακρυσμένων μεταστάσεων. 
Η λαπαροσκοπική χειρουργική γίνεται με ειδικά λαπαροσκόπια (λεπτοί ράβδοι), που διέρχονται στην κοιλιακή χώρα μέσω μικρής οπής στο τοίχωμα της κοιλίας. Με το λαπαροσκόπιο μπορεί ο χειρούργος να ελέγξει όλα τα κοιλιακά όργανα με μεγάλη σαφήνεια, να πάρει βιοψία ή και να αφαιρέσει ολόκληρο το όργανο. 
Η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την έκταση της νόσου. Η ίαση επιτυγχάνεται σε μεγάλο ποσοστό, όταν η ασθένεια είναι στα αρχικά στάδια. Όταν η νόσος είναι προχωρημένη και με αρκετές απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος, η χημειοθεραπεία προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής ενώ παρατείνεται ο χρόνος επιβίωσης. 
Δεν υπάρχουν πολλά μέσα για την πρόληψη - προφύλαξη από τη νόσο αυτή. Εν τούτοις, ένα απλό υπερηχογράφημα κάθε 1-2 χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Θεραπεία καρκίνου ωοθηκών

Η χειρουργική θεραπεία έχει πολύτιμο ρόλο, που συνίσταται στην αφαίρεση του αρχικού όγκου και όσο είναι δυνατόν σμίκρυνση των υπολοίπων μεταστατικών εστιών στην κοιλιά. Συνήθως η χειρουργική θεραπεία και μόνο δεν είναι αρκετή και η πιθανότητα τοπικών υποτροπών είναι μεγάλη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτός εάν συνδυάζεται και με χημειοθεραπεία. Σήμερα υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που αντιμετωπίζουν με αρκετά μεγάλη επιτυχία τη νόσο. 
Η ακτινοθεραπεία έχει πολύ περιορισμένο ρόλο στον καρκίνο των ωοθηκών

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top