0 comments

Ιερομάρτυρας Άγιος Ελευθέριος, Αγία Ανθία - 15 Δεκεμβρίου

Δεκεμβρίου 14, 2022
Hieromartyr Agios Eleftherios, Agia Anthia - December 15
Ο Άγιος Ελευθέριος καταγόταν από τη Ρώμη, κατά άλλους στην Ελλάδα. Γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ.
Η μητέρα του Ανθία κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη από τον Απόστολο Παύλο και ανέθρεψε το γιό της σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ιερού Ευαγγελίου και την αυθεντική παράδοση της Εκκλησίας.
Σε ηλικία των δεκαπέντε ετών, ο Ελευθέριος κατ΄ οικονομία χειροτονήθηκε διάκονος, αφού εκδήλωσε απαράμιλλη ωριμότητα και έλαβε κυριολεκτικά παιδεία και νουθεσία κυρίου.
Μετά, ένεκα των πνευματικών του αγώνων και του ενάρετου βίου, αναδείχθηκε επίσκοπος Ιλλυρικού.
Η φήμη της αρετής του Αγίου Ελευθερίου ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε μέχρι τη Βρεττανία. Έτσι, ο βασιλιάς της, Λούκιος, έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.
Ο αυτοκράτορας Αδριανός, εξαιτίας φθόνου και αλαζονείας, όταν πληροφορήθηκε το σθεναρό ήθος και τη χριστιανική δράση του νεαρού Ελευθέριου, διέταξε τη σύλληψη του.
Έπειτα από πολλά βασανιστήρια και θαυμαστά γεγονότα, ανύψωσε το φρόνημα των πιστών και ταπείνωσε την αλαζονεία και το θράσος των ειδωλολατρών.
Στη συνέχεια, οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια θηρία όμως δεν τον άγγιξαν, αντίθετα, τον σεβάστηκαν, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε, λαμβάνοντας τη χάρη των Αποστόλων που δέχθηκαν από τον Ιησού Χριστό, αφού ο Ελευθέριος έγινε μιμητής της δικής τους πορείας.
Η Αγία Ανθία, μητέρα του Αγίου Ελευθερίου, της οποίας συνεορτάζουμε σήμερα τη μνήμη, όταν αγκάλιασε το νεκρό σώμα του γιού της, αποκεφαλίστηκε και η ίδια, παραμένοντας ένα ακόμη παράδειγμα, μέσα στους αιώνες, στοργικής μητέρας αφοσιωμένης στην προστασία και ανάδειξη του παιδιού της μέσα στην κοινωνία.

Απολυτίκιο Αγίου Ελευθερίου του Ιερομάρτυρος - 15 Δεκεμβρίου

Απολυτίκιον (Τὸν συνάναρχον Λόγον)

Ἱερέων ποδήρει κατακοσμούμενος, καὶ αἱμάτων τοῖς ῥείθροις ἐπισταζόμενος, τῷ Δεσπότῃ σου Χριστῷ μάκαρ ἀνέδραμες, Ἐλευθέριε σοφέ, καθαιρέτα τοῦ Σατᾶν. Διὸ μὴ παύσῃ πρεσβεύων, ὑπὲρ τῶν πίστει τιμώντων, τὴν μακαρίαν σου ἄθλησιν.


«Σκεῦος ἱερώτατον, Πνεύματος θείου γεγένησαι, τὴν ψυχὴν καθηράμενος, παθῶν ἱερώτατε· ἔνθεν χρῖσμα θεῖον, ἅγιον ἐδέξω, Ἀρχιερεὺς σὺ γεγονώς, καὶ ποδηγέτης λαοῦ θεόφρονος, καὶ μάρτυς ἀπαράτρωτος, τοῦ δι’ ἡμᾶς πάθη φέροντος, καὶ ἀπάθειαν βλύσαντος, ἀθλητὰ Ἐλευθέριε».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top