0 comments

Ψώρα: Τι είναι, Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Νοεμβρίου 12, 2017
Scabies: What it is, Symptoms, Diagnosis, Treatment
Ψώρα: Πιο συχνή εντόπιση έχουμε στο θώρακα
και στα γεννητικά όργανα
Είναι κνησμώδης δερματοπάθεια που οφείλεται στο άκαρι της ψώρας.
Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή ή με επαφή με ρούχα που είχε χρησιμοποιήσει ο άρρωστος. Ολόκληρη η οικογένεια μολύνεται όταν ένα άτομο προσβληθεί από ψώρα. Η μόλυνση γενικεύεται σε όλο το σώμα, συνήθως, όμως, προτιμάει το κεφάλι και τον αυχένα. Το ζωύφιο μόλις είναι ορατό με γυμνό μάτι σαν ένα λευκό στίγμα. Το γονιμοποιημένο θηλυκό αποθηκεύει τα αβγά στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας. Οι νύμφες εκκολάπτονται μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεντρώνονται γύρω από τους θύλακες των τριχών. Οι βλάβες που γίνονται προκύπτουν πιο πολύ από την αλλεργική υπερευαισθησία στα παράσιτα. 
Συμπτώματα 
Ο κνησμός είναι το κύριο σύμπτωμα και αυξάνει πιο πολύ τη νύχτα στο κρεβάτι μην αφήνοντας τον άρρωστο να κοιμηθεί. Οι βλάβες που γίνονται αποτελούνται από εκδορές με μικρές κνησμώδεις φυσαλίδες, σήραγγες και αύλακες, που αναπτύσσονται κατά προτίμηση στις πτυχές των χεριών ανάμεσα στα δάχτυλα, στις παχεοκαρπικές αρθρώσεις και στους αγκώνες. Αναπτύσσονται στο θώρακα, στους γλουτούς και στα έξω γεννητικά όργανα. Λόγω του συνεχούς κνησμού ο άρρωστος δημιουργεί αμυχές από τις οποίες μπορεί να διεισδύσουν μικρόβια και να κάνουν πυοδερματίτιδες. 
Διάγνωση-Θεραπεία
Θα βασιστεί στο σύμπτωμα του κνησμού, που δυναμώνει τη νύχτα. Επίσης, στην ανεύρεση των χαρακτηριστικών βλαβών, των αυλακών και των σηραγγών που περιέχουν θηλυκά παράσιτα. Η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί με τη μικροσκοπική ανεύρεση των παρασίτων ή των αβγών.
Η κρέμα ή η λοσιόν 10% του Gamma Benzene hexachloride είναι φάρμακο εκλογής. Ο άρρωστος πρέπει να κάνει πρώτα ένα ζεστό λουτρό με μπόλικη σαπουνάδα και γερό τρίψιμο με σφουγγάρι στις περιοχές με αύλακες και σήραγγες. Μετά το στέγνωμα χρησιμοποιείται η αλοιφή ή η λοσιόν σε όλο το σώμα από τον αυχένα μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών με ειδική προσοχή στα χέρια και στους καρπούς, τις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και τα στήθη. Μετά από 24 ώρες επαναλαμβάνεται η εφαρμογή της κρέμας ή της λοσιόν χωρίς μπάνιο αυτή τη φορά και πάλι αφήνεται για 24 ώρες, μετά τις οποίες γίνεται ένα δεύτερο μπάνιο. Πρέπει να γίνει αυτή η θεραπεία σε όλα τα άτομα της οικογένειας που μολύνθηκαν. Συγχρόνως πρέπει όλα τα ρούχα, καθώς και τα κλινοσκεπάσματα να απολυμανθούν και να καθαριστούν. Μετά τη θεραπεία συνήθως ο κνησμός συνεχίζεται για μερικές ημέρες. Δε χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας, εκτός αν ο κνησμός συνεχιστεί πέρα από 10-15 ημέρες. Για τον κνησμό χρησιμοποιούμε αντισταμινικά σκευάσματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top