0 comments

Ψευδάνθρακας

Νοεμβρίου 12, 2017
Psevdanthrakas
Η φλεγμονή αρχικά εκδηλώνεται
με μορφή δοθιήνα
Ονομάζεται η συρροή πολλών δοθιήνων, που καταλήγει σε εκτεταμένη διαπύηση του δέρματος και του υποδορίου ιστού της περιοχής. 
Η φλεγμονή αρχικά εκδηλώνεται με μορφή δοθιήνα. Στη συνέχεια, καθώς επεκτείνεται στον υποδόριο ιστό και το χόριο, σχηματίζονται αποστηματικές κυψέλες που επικοινωνούν μεταξύ τους με πολλαπλά συρίγγια, μερικά από τα οποία διανοίγονται προς την επιφάνεια του δέρματος. Παρέχεται έτσι η εικόνα μεγάλου δοθιήνα με πολλά πυορροούντα στόμια συριγγωδών πόρων, που παρομοιάζεται με «ποτιστήρι», ενώ η γύρω περιοχή είναι επώδυνη και οιδαλέα. Όσο η βλάβη επεκτείνεται, διαταράσσεται η αιμάτωση με αποτέλεσμα κεντρική νέκρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φλεγμονή δεν επεκτείνεται βαθύτερα από την υποκείμενη περιτονία. Αν και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο, δεν αποκλείεται στις καλλιέργειες να ανευρεθούν Gram αρνητικά μικρόβια ή στρεπτόκοκκοι. Εκτός από τα τοπικά συμπτώματα, οι ασθενείς παρουσιάζουν και τοξικές εκδηλώσεις, όπως ρίγος, πυρετό και κακουχία. 
Ο ψευδάνθρακας συνήθως εντοπίζεται στον αυχένα και τη ράχη διαβητικών ή εξασθενημένων ασθενών και σπανιότερα στα χέρια, τις τριχωτές περιοχές του θώρακα και της κοιλίας ή ακόμη και τα δάκτυλα. Εκδηλώνεται σπάνια σε γυναίκες και γενικά σε άτομα κάτω των 40 ετών. 

Θεραπεία

Αφενός μεν χορηγούνται αντιβιοτικά, ανάλογα με τα ευρήματα της καλλιέργειας, αφετέρου δε επιβάλλεται ριζικός χειρουργικός καθαρισμός. Επειδή ο ψευδάνθρακας στην πραγματικότητα μπορεί να διηθεί μεγαλύτερη έκταση από ότι φαινομενικά δίνει την εντύπωση, γι’ αυτό η απλή παροχέτευση δεν αρκεί. Με την ευρεία εκτομή των νεκρωμάτων προλαμβάνεται η επέκταση και επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση. Το τραύμα σαρκοφυεί και σχηματίζεται ουλή χωρίς να απαιτείται δερματικό μόσχευμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top