0 comments

Ακμή ενηλίκων ή ροδόχρους

Ιουλίου 18, 2018
rosacea-acne, acne-adult
Ροδόχρους ακμή
Προσβάλλει άτομα μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερα γυναίκες που βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία τους. 
Εντοπίζεται μόνο στο πρόσωπο και στην αρχή περνά από μια φάση ερυθρότητας (ροδόχρους) στο πρόσωπο, που είναι παροδικής μορφής. Η ακμή αυτή εμφανίζεται προπάντων μετά τον τοκετό. Σιγά σιγά η ερυθρότητα γίνεται μόνιμη και συνοδεύεται από τηλαγγειεκτασίες (μόνιμη παθολογική διαστολή των τριχοειδών του δέρματος). Έπειτα, σ' ένα τελευταίο στάδιο, εμφανίζονται κόκκινες βλατίδες και βλατιδοφλύκταινες (περιγραμμένα επάρματα του δέρματος με στερεά σύσταση που δεν περιέχουν υγρά ή πύο, ενώ φλύκταινες είναι μικρά επάρματα, που περιέχουν υγρό ή πύο). Η ακμή αυτή έχει υποτροπές και διαρκεί πολλά χρόνια.
Αίτια
Τη θεωρούν οι γιατροί σήμερα σαν αντανακλαστική πάθηση, που προκαλείται από παράγοντες τέτοιους, όπως: εστίες μόλυνσης στα δόντια, στο ρινοφάρυγγα, στην κύστη και άλλα, πεπτικές διαταραχές, αεροκολία, σπαστική κολίτιδα, ηπατικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές στη γυναίκα, δηλαδή υπερυποφυσισμός, υπερθυρεοειδισμός, υπερέκκριση οιστρογόνων, ψυχολογικές διαταραχές.
Θεραπεία
Θεραπεύουμε βασικά τα αίτια που προκαλούν την ακμή. Προσπαθούμε να εξαλείψουμε τον παράγοντα, που αντανάκλασή του αποτελεί η ροδόχρους ακμή: μικροβιακό, πεπτικό, ενδοκρινικό ή ψυχικό. Σε μια μορφή τέτοιας ακμής, όπου υπάρχει και κερατίτιδα, χορηγείται βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). Επίσης μικρές δόσεις ηρεμιστικών μπορεί να φανούν χρήσιμες. Τοπικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρέμες σαλυκιλικού οξέος και θείου δύο φορές την ημέρα. Τοπικά στεροειδή όπως κρέμα υδροκορτιζόνης 1%, βελτιώνουν συχνά την κατάσταση, αλλά τα ισχυρά στεροειδή πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι δυνατό να προκαλέσουν ατροφία της επιδερμίδας με εντονότερη προβολή των διατεταμένων μικρών αγγείων. Επίσης μικρές δόσεις ενός αντιμικροβιακού σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει.
Συνιστάται η τοπική καθαριότητα καθημερινά με σαπούνι και νερό ή κάποιο αντισηπτικό διάλυμα καθώς και τοπική χρήση αντιβιοτικών. Αναλόγως με τη μορφή και την κρίση του γιατρού χορηγούνται και αντιβιοτικά από το στόμα όπως είναι η ερυθρομυκίνη. 
Διάβασε επίσης: Ακμή και Πόροι και Συρίγγια

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top