0 comments

Τι είναι ο γεννητικός έρπης

Ιουλίου 16, 2018
What is genital herpes?
Γεννητικός έρπης
Ο γεννητικός έρπης είναι μια μολυσματική και υποτροπιάζουσα ασθένεια, που προκαλείται κυρίως από τον ιό Herpes Virus I συγγενή του ίου Herpes Virus II, που είναι υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπητα. Ο Herpes Virus I είναι ο δράστης του 90% των μολύνσεων από έρπητα στα γεννητικά όργανα, ενώ ο Herpes Virus II για το υπόλοιπο 10%.
Μετάδοση
Ο ιός μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή, όταν είναι ενεργός, και προκαλεί φουσκάλες στην επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων του παρτενέρ που έχει προσβληθεί. Όταν ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα του μολυσμένου ερωτικού συντρόφου και δεν παρουσιάζει συμπτώματα, δεν μπορεί να μεταδοθεί. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες, γιατί η περιοχή των γεννητικών τους οργάνων είναι πιο θερμή και πιο υγρή. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και από άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα με τα δάχτυλα, τα μάτια και το στόμα. Ο έρπης μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Αν ένας από τους δύο παρτενέρ έχει μια φουσκάλα, οι πιθανότητες να κολλήσει και ο άλλος αγγίζουν το 90%. Το νόσημα αυτό δεν θεραπεύεται. Αν ο ιός εισχωρήσει στο σώμα, εγκαθίσταται για τα καλά. Το μόνο που κάνουν τα φάρμακα είναι να μετριάζουν τα συμπτώματα και να ανακουφίζουν τον ασθενή, χωρίς όμως να τον θεραπεύουν.
Συμπτώματα
Η ασθένεια ακολουθεί μια πορεία αρχικά ανοδική και στη συνέχεια φθίνουσα. Στα πρώτα στάδια, όταν φουντώνουν οι φουσκάλες, προκαλεί αφόρητους πόνους και πολύ κακή διάθεση. Ο άρρωστος παθαίνει κατάθλιψη και άγχος, επειδή πονά σε όλο του το σώμα, αλλά και γιατί ανησυχεί μήπως έχει κολλήσει τη νόσο σε κάποιο άλλο άτομο. Νιώθει επίσης τρομερή οργή για τον ερωτικό σύντροφο που του μετέδωσε το νόσημα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται τρεις με είκοσι ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή με τον μολυσμένο από έρπητα παρτενέρ. Περιλαμβάνουν κνησμό, τσούξιμο και πόνο στην επιφάνεια του δέρματος που έχει προσβάλει ο ιός. Οι άνδρες αισθάνονται τσούξιμο στο πέος και οι γυναίκες στον κόλπο. Λίγες ώρες αργότερα στο δέρμα βγαίνουν μικρές φυσαλίδες, που διογκώνονται και εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες υγρό. Έπειτα από μία, δύο ημέρες οι φουσκάλες ανοίγουν από μόνες τους, δημιουργείται «κρούστα» και στο τέλος επουλώνονται. Οι φυσαλίδες και οι φουσκάλες πονούν πολύ δέκα περίπου ημέρες. Αν η μόλυνση δεν αποτραπεί τις πρώτες 24 ώρες, θα χρειαστούν τουλάχιστον 14 ημέρες για να καθαρίσει εντελώς η επιδερμίδα που έχει προσβληθεί.
Θεραπεία
Έως το 1979, πριν από την εμφάνιση του Αcyclovir που είναι ένα φάρμακο εξαιρετικά αποτελεσματικό, δεν υπήρχε σχεδόν κανένα άλλο για την καταπολέμηση των ιών. Το Αcyclovir, που χορηγείται με συνταγή, κυκλοφορεί σε κρέμα, αλοιφή και δισκία. Περιορίζει αποτελεσματικά τις φουσκάλες και την έκταση της προσβολής, αρκεί να γίνεται έγκαιρα επάλειψη στη μολυσμένη περιοχή ή να λαμβάνεται από το στόμα μόλις εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Τα φάρμακα με αντι-ιική δράση, όπως το Αcyclovir, εμποδίζουν το σχηματισμό DΝΑ στα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα, εμποδίζοντας έτσι τη διάδοση της ασθένειας. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν εξοντώνουν τον ιό. Απλώς ελέγχουν τα συμπτώματά του και προλαβαίνουν τη διασπορά του σε όλο το σώμα. Το Αcyclovir είναι ένα πανάκριβο φάρμακο, που δεν μπορεί να χορηγείται για μεγάλα διαστήματα, γιατί δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί οι μακροχρόνιες παρενέργειές του. Πιθανές δυσμενείς επιδράσεις του είναι η ναυτία, οι εμετοί, η διάρροια, η νευρικότητα, η κατάθλιψη και οι πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς. Ένα από τα καθιερωμένα φάρμακα για τη θεραπεία του έρπητος είναι το Idoxuridine σε αλοιφή, κρέμα ή υγρή μορφή. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αποτελεσματικό και μειώνει τα ενδεχόμενα υποτροπής του ιού. Τα παλιά γιατροσόφια με επαλείψεις των φυσαλίδων με βότανα ή ο χρωματισμός τους με μια φωτοευαίσθητη βαφή έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Οι πληγές του έρπητος μπορεί να μολυνθούν από βακτηρίδια, οπότε για την καταπολέμησή τους χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά σε αλοιφές ή δισκία. Παράλληλα με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής εφαρμόζεται και υποστηρικτική θεραπεία του έρπητος, που προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συχνά χλιαρά μπάνια και κρύες κομπρέσες στις φουσκάλες, όταν ανοίγουν. Επειδή ο γεννητικός έρπης έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου, οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό, πρέπει να κάνουν μία φορά το χρόνο Τεστ Παπανικολάου.
Πρέπει να μάθετε να ζείτε με τον έρπητα
Πριν από είκοσι χρόνια ο κόσμος τρόμαξε από την ξαφνική διάδοση του έρπητος και όλοι πίστεψαν πως επρόκειτο για μια νέα μάστιγα κατά της ανθρωπότητας. Τώρα όμως που μάθαμε ορισμένα πράγματα για την ασθένεια αυτή και βρήκαμε τρόπους να την καταπολεμούμε και να την αναχαιτίζουμε, συνειδητοποιήσαμε ότι η μόλυνση από γεννητικό έρπητα δεν είναι δα τόσο μεγάλη καταστροφή, όπως είχαμε αρχικά νομίσει. 
Και να γιατί
Δεν παρουσιάζουν όλοι υποτροπιάζουσες προσβολές. Ορισμένοι βέβαια έχουν μερικές, άλλοι όμως μόνο μία μετά την αρχική προσβολή. Η αρχική προσβολή είναι η χειρότερη, ενώ οι επόμενες πολύ πιο ήπιες. Οι υποτροπές δεν προκαλούνται από τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο παρτενέρ και η προσβολή δεν πυροδοτείται από τη συνουσία. Όταν ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση ανάμεσα στις υποτροπιάζουσες προσβολές, η ερωτική πράξη είναι απόλυτα ασφαλής και απολαυστική, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε άφθονη λιπαντική ουσία ή προφυλακτικό, για να προστατευθείτε από την τριβή. Αν πάρετε αμέσως το φάρμακο που σας ταιριάζει περισσότερο, μόλις τα πρώτα συμπτώματα σημάνουν των κώδωνα του κινδύνου, η προσβολή μπορεί να αναχαιτιστεί. Αν έχετε γεννητικό έρπητα και υπάρχουν φουσκάλες στα γεννητικά σας όργανα, φερθείτε με υπευθυνότητα και αποφύγετε κάθε σεξουαλική επαφή. Όταν φύγουν οι φουσκάλες, να χρησιμοποιείτε κατά τη συνουσία προφυλακτικό για τέσσερις εβδομάδες. Το άγχος, η υπερβολική κούραση, οι έγνοιες και η αϋπνία είναι ιδανικές προϋποθέσεις για προσβολή. Κανονίστε λοιπόν τη ζωή σας έτσι, ώστε να ελαττώσετε το στρες. Οι ασκήσεις χαλάρωσης και η γιόγκα θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος. Τον έρπητα μπορείτε να τον εξορκίσετε με την ξεκούραση και την ισορροπημένη διατροφή. Να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά και να πίνετε πολλά υγρά. Συμβιβαστείτε με το γεγονός της ασθένειας και προσπαθήστε να ξεπεράσετε την ντροπή σας, επειδή αισθάνεστε βρόμικοι, απωθητικοί ή στιγματισμένοι. Είναι φυσικό να νιώθετε έτσι, αλλά τα συναισθήματα αυτά είναι αδικαιολόγητα και άδικα προς τον εαυτό σας. Κουβεντιάζοντας την κατάστασή σας με έναν ειδικό ή με ομοιοπαθείς σας, θα αισθανθείτε ξανά κύριοι του εαυτού σας. Θα διαπιστώσετε ότι οι υποτροπές θα αραιώσουν, όταν αποδεχτείτε τον έρπητα στη ζωή σας και ηρεμήσετε. Να θυμάστε ότι ο ιός έχει την ικανότητα να ζει χρόνια ολόκληρα στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και να εμφανίζεται σε ανύποπτο χρόνο. Στην επόμενη εμφάνισή του προσπαθήστε να μη νιώσετε μνησικακία ή θυμό και προπαντός μην τον αφήσετε να απειλήσει τον ερωτικό σας δεσμό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top