0 comments

Καρκίνος του δέρματος

Ιουλίου 15, 2018
karkinos-tou-dermatos
Καρκίνος του δέρματος
Ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ συχνός στην Ελλάδα. Έχει πολύ καλή πρόγνωση και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θεωρείται ιάσιμος καρκίνος σε ποσοστό που πλησιάζει το 100%.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε παραμελημένους καρκίνους του δέρματος με εκτεταμένες δερματικές καταστροφές, που οι ακρωτηριαστικές επεμβάσεις είναι η μοναδική λύση.
Οι περισσότεροι τύποι του καρκίνου του δέρματος, δεν προκαλούν απομακρυσμένες μεταστάσεις, εκτός από έναν τύπο που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.  
Αίτια
Ηλικία: Η ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. 
Φύλο: Η συχνότητα της νόσου είναι μεγαλύτερη στον ανδρικό πληθυσμό απ’ ότι στο γυναικείο. 
Κληρονομικότητα: Η κληρονομικότητα σχετίζεται με αύξηση της συχνότητας της νόσου. 
Ξηροδερμία pigmentosa είναι ένας κληρονομικός παράγοντας, στον οποίο το δέρμα είναι ανίκανο να αντικαταστήσει την ζημιά που προκλήθηκε από τον ήλιο και πολλαπλοί καρκίνοι αναπτύσσονται. Προστατευτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι να μειωθεί η έκθεση στον ήλιο, η οποία ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά και τον κίνδυνο καρκίνου. 
Αλμπινισμός. Αυτή είναι επίσης μια κληρονομική κατάσταση, στην οποία είναι παντελής η έλλειψη χρωματικού στίγματος στο δέρμα, τα μαλλιά και την ίριδα του ματιού. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στον ήλιο και έχουν συχνά περιστατικά καρκίνου του δέρματος, με την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο όμως μειώνεται ταυτόχρονα και ο κίνδυνος.
Ηλιακές ακτίνες: Σήμερα έχει απόλυτα τεκμηριωθεί η καρκινογόνος δράση της ηλιακής ακτινοβολίας, για το λόγο αυτό η συχνότητα της νόσου είναι πολύ αυξημένη στα άτομα που εκτίθενται πολύ στις ακτίνες του ήλιου όπως οι αγρότες, οι ναυτικοί και άλλοι, και ιδίως στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. 
Ιονίζουσα ακτινοβολία: Καρκινώματα του δέρματος είναι συχνά σε άτομα που εκτίθενται σε ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως οι ακτινολόγοι. 
Παθολογικές καταστάσεις: Μερικές ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος, αυξάνουν τη συχνότητα του καρκίνου του δέρματος. Χρόνιες φλεγμονές του δέρματος, τραύματα, ουλές. 
Συμπτώματα
Η παρουσία δερματικής βλάβης που δεν επουλώνεται με το χρόνο αλλά αντιθέτως επεκτείνεται, πρέπει να ελεγχθεί. 
Διάγνωση
Η βιοψία της περιοχής της βλάβης είναι ο μοναδικός τρόπος για τη διάγνωση. Η αναγνώριση του τύπου του καρκίνου του δέρματος είναι σημαντική για τη θεραπεία της νόσου. 
Θεραπεία
Οι δερματικές βλάβες αντιμετωπίζονται εύκολα στα αρχικά στάδια με απλή αφαίρεση της βλάβης. Όταν η δερματική βλάβη δεν αντιμετωπίζεται καταλλήλως, τότε επεκτείνεται τοπικώς και η αντιμετώπιση γίνεται δυσχερής. Η ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις αυτές, πολλές φορές όμως οι ακρωτηριαστικές επεμβάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος. 
Πρόληψη
Οι ηλιακές ακτίνες πρέπει να αποφεύγονται με τη σωστή ενδυμασία. Το μαύρισμα του δέρματος από τον ήλιο σημαίνει δερματική βλάβη που αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου. Γενική επισκόπηση του δέρματος, ιδίως στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, πρέπει να γίνεται ετησίως
Όλα τα άρθρα για το καρκίνο εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top