0 comments

Ακροριζικές αλλοιώσεις δοντιών

Ιουλίου 15, 2018
akrorizikes-alloioseis-dontion
Ακροριζικές αλλοιώσεις
Είναι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις που εντοπίζονται στα οστά των γνάθων και συγκεκριμένα στις άκρες των ριζών των δοντιών (ακρορίζια). 
Οι ακροοριζικές αλλοιώσεις διακρίνονται σε αποστήματα, κοκκιώματα και κύστεις, που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στους ριζικούς σωλήνες των ριζών των δοντιών. 
Οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στους ριζικούς σωλήνες μέσω τερηδονισμένων σημείων της αδαμαντίνης και της οδοντίνης ή μέσω καταγμάτων των σκληρών ιστών των δοντιών, καταστρέφουν τους πολφούς (νεύρα) των δοντιών και φθάνουν στο οστό που περιβάλλει τις ρίζες. Ο οργανισμός κινητοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι συχνά η τοπική καταστροφή του οστού. 
Τελικά, είτε αναπτύσσεται κοκκιώδης ιστός (κοκκίωμα) είτε δημιουργείται μέσα στο οστό κοιλότητα που περιέχει καθαρό υγρό (κύστη) ή πύο (απόστημα). 
Οι ακροριζικές αλλοιώσεις συχνά είναι ασυμπτωματικές και αποκαλύπτονται τυχαία μετά από ακτινογραφία της περιοχής. Άλλοτε πάλι δημιουργούν συμπτώματα, όπως πόνο κατά τη μάσηση ή την επίκρουση του δοντιού με κάποιο εργαλείο, αυτόματο συνεχή πόνο που επιδεινώνεται κατά τη μάσηση, οίδημα των ούλων και μερικές φορές και της παρειάς, ενώ σε περίπτωση οξέος και εκτεταμένου αποστήματος συνυπάρχει πυρετός. Ακτινογραφικά εμφανίζεται σκοτεινή περιοχή γύρω από το άκρο της ρίζας του πάσχοντος δοντιού, εικόνα η οποία δείχνει την έκταση της καταστροφής του οστού. 
Η θεραπεία των ακροριζικών αλλοιώσεων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων προτιμάται, και είναι αποτελεσματική, η συντηρητική θεραπεία, που είναι γνωστή στο κοινό ως απονεύρωση, με την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να αφαιρεθούν μέσα από το ριζικό σωλήνα τα παθογόνα μικρόβια, τα προϊόντα τους και τα υπολείμματα του νεκρού νεύρου. Ακολουθεί η έμφραξη του άδειου και καθαρού ριζικού σωλήνα με πλαστική ουσία (γουταπέρκα), με σκοπό την πρόληψη επαναμόλυνσής του από άλλα μικρόβια. Στις περιπτώσεις αποτυχίας ή αδυναμίας εφαρμογής της συντηρητικής αγωγής, η θεραπεία συμπληρώνεται χειρουργικά. 
Η χειρουργική θεραπεία στις ακροριζικές αλλοιώσεις συνίσταται στην αφαίρεση του παθολογικού ιστού από την οστική βλάβη, δηλαδή την τομή και αφαίρεση του άκρου της ρίζας (ακροριζεκτομή) και την έμφραξη του σωλήνα της κατά την αντίστροφη φορά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top