0 comments

Τι είναι η ηπατίτιδα Β;

Ιουλίου 21, 2018
what is hepatitis B
Ηπατίτιδα Β
Τι είναι η ηπατίτιδα Β;
Είναι φλεγμονή του ήπατος που οφείλεται σε μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV).
Πώς εμφανίζεται το νόσημα;
Λίγους μήνες μετά την μόλυνση, ένα άτομο είναι δυνατό να εμφανίσει οξεία ηπατίτιδα Β, που εκδηλώνεται κυρίως με ίκτερο, μεγάλη αδυναμία, ανορεξία, ενώ σπάνια μπορεί να είναι πολύ σοβαρή (κεραυνοβόλος), απειλητική για την ζωή.
Πώς εξελίσσεται το νόσημα;
Στους ενήλικες, η οξεία ηπατίτιδα συνήθως εξελίσσεται ομαλά και μόνο μικρό ποσοστό (μικρότερο από 5%) μεταπίπτει σε χρονιότητα. Η χρόνια ηπατίτιδα Β είναι μία σοβαρή νόσος αφού συχνά εξελίσσεται σε κίρρωση ή και καρκίνο του ήπατος. Πολύ συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα ή παρουσιάζει λίγα συμπτώματα και αυτά είναι μη ειδικά (αδυναμία, ανορεξία).
Υπάρχουν φορείς της νόσου που δεν το γνωρίζουν;
Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει και η παρουσία ατόμων που έχουν στο αίμα τους δείκτες μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β (Επιφανειακό ή Αυστραλιανό αντιγόνο θετικό, HbsAg+) για περισσότερο από έξι μήνες, χωρίς σημεία ηπατίτιδας (ασυμπτωματικοί φορείς). Τα άτομα αυτά δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά πρέπει να παρακολουθούνται συχνά για το φόβο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Οι χρόνιοι ασυμπτωματικοί φορείς είναι κύρια πηγή μόλυνσης για τους υγιείς.
Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Β;
Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι το αίμα πασχόντων ατόμων. Οι τρόποι μετάδοσης, πέραν της μετάγγισης μολυσμένου αίματος (σπανιότατος τρόπος σήμερα που το αίμα ελέγχεται πολύ ικανοποιητικά σε όλες τις αιμοδοσίες), περιλαμβάνουν:
Τη χρήση μολυσμένων οργάνων (βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κλπ.).
Τη σεξουαλική επαφή (ετεροφυλοφιλική, ομοφυλοφιλική).
Και τη μόλυνση του νεογνού από πάσχουσα μητέρα, την ώρα του τοκετού.
Από τον τρόπο μετάδοσης, διαμορφώνονται οι ομάδες ατόμων που έχουν μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν. Τέτοιες ομάδες είναι:
Χρήστες ναρκωτικών ουσιών
Ομοφυλόφιλοι
Εκδιδόμενες γυναίκες
Πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς
Αιμοκαθαιρόμενοι
Υγειονομικό προσωπικό
Συγγενείς φορέων
Άτομα με συχνή εναλλαγή ερωτικού συντρόφου
Προσωπικό φυλακών
Έχω μολυνθεί από ιό ηπατίτιδας Β; Πάσχω από ηπατίτιδα Β;
Για να διαπιστώσετε αν έχετε μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από μια απλή εξέταση αίματος (αναζήτηση του Αυστραλιανού αντιγόνου), που εάν βγει θετική, θα συμπληρωθεί με κάποιες άλλες απλές επίσης εξετάσεις αίματος που θα καθορίσουν εάν πάσχει από ηπατίτιδα Β. Εάν βρεθεί ότι πάσχετε από ηπατίτιδα Β, πρέπει να υποβληθείτε σε ειδική θεραπεία από ειδικό γιατρό ή σε ειδικό κέντρο. Για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας τα πρόσφατα νέα μπορεί να θεωρηθούν αισιόδοξα.
Πώς θα προφυλαχθώ από τη μόλυνση;
Θα πρέπει να τηρείτε πάντα αυστηρά μέτρα υγιεινής. Ειδικότερα:
Αποφεύγεται να μοιράζεστε με άλλους βελόνες ή προσωπικά αντικείμενα (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, ψαλίδια).
Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στην σεξουαλική επαφή.
Εμβολιασθείτε κατά της ηπατίτιδας Β σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο της ηπατίτιδας πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά στα νεογνά και σε παιδιά ηλικίας 12 ετών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top