0 comments

Διαδικασία έγκρισης και απόδοσης δαπάνης για διενέργεια εξέτασης ONCOTYPE DX σε ασθενείς με Ca μαστού

Δεκεμβρίου 30, 2018
Expense approval and costing process to conduct ONCOTYPE DX test in patients with Ca breast
Καρκίνος μαστού
Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να αποδίδει δαπάνες για διενέργεια της εξέτασης ONCOTYPE DΧ σε ασθενείς με Ca μαστού, με την κάτωθι διαδικασία:
1. Αίτηση ασφαλισμένου.
2. Γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής (κρατικού Νοσοκομείου ή ιδιωτικού θεραπευτηρίου), σχετικής με την πάθηση ειδικότητας. 
Οι Ιατρικές ενδείξεις έγκρισης, σύμφωνα με Γ2 (δ) / οικ. 61918/ 12-9-2018 (φεκ. Β΄ 3969/2018) Απόφαση του Υπουργού Υγείας, με θέμα «Κοστολόγηση της δοκιμασίας «Oncotype DX» έχουν ως εξής:
α) Στις μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ER+, PR+. HER-2(-), με αρνητικούς λεμφαδένες ανεξαρτήτως ηλικίας.
β) Στις προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ER+, PR+. HER-2(-), με αρνητικούς λεμφαδένες και νόσο Luminal Α (Ki-67% < 20%) ανεξαρτήτως ηλικίας.
3. Αντίγραφο του πρακτικού χειρουργείου ή εξιτηρίου της νοσηλείας που να αναφέρεται η μαστεκτομή (ολική ή μερική).
4. Έγκριση ελεγκτή ιατρού του ΕΟΠΥΥ επί της γνωμάτευσης (σφραγίδα και ημερομηνία έγκρισης). 
Μετά την αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό και την έκδοση των αποτελεσμάτων της δοκιμασίας Oncotype DX, απαιτούνται επιπλέον:
5. Επικαιροποιημένη ιατρική γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού, σύμφωνα με το υπόδειγμα 2 της συνημμένης, στο παρόν, γνωμάτευσης.
6. Το αποτέλεσμα της εξέτασης Oncotype DX, στα αγγλικά και νομίμως μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα.
Από τα πληροφοριακά στοιχεία επί των αποτελεσμάτων της δοκιμασίας Oncotype DX, εκτιμάται η αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής ορμονικής θεραπείας ή και χημειοθεραπείας και οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται σε:
Χαμηλού κινδύνου με αποτέλεσμα επανεμφάνισης =< 18: η διενέργεια χημειοθεραπείας και ορμονοθεραπείας δεν έχει κανένα όφελος και συστήνεται η αποφυγή της χημειοθεραπείας.
Ενδιάμεσου κινδύνου με αποτέλεσμα επανεμφάνισης = 18-30, δεν καθίσταται σαφές εάν υπάρχει όφελος από την διενέργεια χημειοθεραπείας και ορμονοθεραπείας και συνήθως χορηγείται χημειοθεραπεία.
Υψηλού κινδύνου με αποτέλεσμα επανεμφάνισης =>31, συστήνεται η χορήγηση χημειοθεραπείας.
7. Τα αιτήματα των ασθενών για την απόδοση της δαπάνης, που ανήκουν στην κατηγορία Χαμηλού Κινδύνου {= <18} στις οποίες συστήνεται από τον θεράποντα ιατρό η αποφυγή χημειοθεραπείας, θα παραμένουν σε εκκρεμότητα για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων, και θα αποδίδεται η δαπάνη της εξέτασης με την κατάθεση Υπεύθυνης Δήλωσης της δικαιούχου στην οποία θα δηλώνεται ότι: «υπεβλήθηκα στη δοκιμασία Oncotype DX και έλαβα γνώση των αποτελεσμάτων (ημερ. αποτελ. …../……./20……). Βάσει των αποτελεσμάτων, ο θεράπων ιατρός………………………………………………………. με την από …..…/…..…/20…….. ιατρική γνωμάτευσή του, μου συνέστησε την αποφυγή της χημειοθεραπείας, τις οδηγίες του οποίου και ακολούθησα, με αποτέλεσμα για το χρονικό διάστημα του τριμήνου από την έκδοση των αποτελεσμάτων να μην έχω ενταχθεί σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας».
8. Πρωτότυπο Τιμολόγιο ή πρωτότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών (εξοφλημένα).
Η τιμή αποζημίωσης καθορίζεται στο ύψος των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) η δε συμμετοχή των δικαιούχων στο κόστος της εξέτασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 6, ανέρχεται σε ποσοστό 15% . (ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157/1-11-2018 (φεκ. Β΄4898/2018) Κ.Υ.Α., «Τροποποίηση και αντικατάσταση της με αριθμ.πρωτ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846/19-06-2018 (Β΄ 2315) κοινής υπουργικής απόφασης, με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας»).
Τα πρότυπα των γνωματεύσεων έχουν υποχρεωτική εφαρμογή από 1/1/2019, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Δείτε υποδείγματα γνωματεύσεων στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ
Πηγή: ΕΟΠΥΥ
Διάβασε Επίσης: Καρκίνος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top