0 comments

Τι είναι η Μανία. Θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών

Δεκεμβρίου 30, 2018
what is mania, treatment of emotional disorders
Ψυχική Υγεία - Μανία
Η μανία μπορεί να υπάρξει ως συναισθηματική διαταραχή, ανεξάρτητα από την κατάθλιψη. 
Ουσιαστικά το μανιακό συναίσθημα, με τον αντίστοιχο ιδεασμό και συμπεριφορά υπερκινητικότητος, υπερδραστηριότητος συχνά χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ή σκεπτικό, μπορεί να εξηγηθεί σύμφωνα με την προβληματική της κατάθλιψης. Έτσι, η υπερδιέγερση φαίνεται να αποσκοπεί στην απομάκρυνση και την απάρνηση της απώλειας ή του φόβου της απώλειας, και επομένως να λειτουργεί «αντικαταθλιπτικά». 
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της μανίας περιλαμβάνουν επιθετικότητα, λογόρροια, αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, ιδέες μεγαλείου, ψευδοφιλοσοφικές ενασχολήσεις, φυγή των ιδεών, ελλειμματική κρίση η οποία οδηγεί το μανιακό ασθενή να συμπεριφερθεί απρόσφορα ή αυτοκαταστροφικά, ξοδεύοντας αλόγιστα, φερόμενος απροσάρμοστα ή άπρεπα προς τους άλλους. Όπως και η καταθλιπτική διαταραχή έτσι και η μανιακή ή η μανιοκαταθλιπτική, μπορεί να συνοδεύονται από ψυχωτικά συμπτώματα, παρανοϊκού ιδεασμού ή και μερικές φορές ψευδαισθήσεις, ιδιαίτερα ακουστικές. 
Θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών
Η αντιμετώπιση των συναισθηματικών διαταραχών στηρίζεται στην φαρμακευτική αγωγή και στην ψυχοθεραπευτική. Η θεραπεία και στις δύο περιπτώσεις είναι μακροχρόνια και εάν δεν υπάρξει ή δεν ακολουθηθεί σωστά, είναι πολύ πιθανή η υποτροπή της νόσου και η εξέλιξή της προς περισσότερο ψυχωτικόμορφες καταστάσεις. 
Η φαρμακευτική αγωγή γίνεται με αντικαταθλιπτικά (τρικυκλικά, τετρακυκλικά, αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, ή και οι νεότεροι αναστολείς της επαναπροσλήψεως της σεροτονίνης), καθώς και με αγχολυτικά ή και νευροληπτικά, σύμφωνα με την επικρατούσα κλινική εικόνα. Ένα άλλο είδος φαρμάκου είναι το λίθιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποδοτικό σε περιπτώσεις διπολικής και μανιακής διαταραχής.
Η ψυχοθεραπεία στις συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να έχει ως στόχο την συμπληρωματική αντιμετώπιση του συναισθήματος της λύπης ή της ενοχής ή του άγχους, αλλά κυρίως θα στοχεύσει στην ανάλυση και την αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας του ψυχισμού ως προς την απώλεια και το άγχος της απώλειας. 
Σε μερικές περιπτώσεις η νοσηλεία σε ψυχιατρικό τμήμα θα είναι απαραίτητη και αυτό για την αντιμετώπιση πιθανών αυτοκαταστροφικών τάσεων, ή για την χορήγηση θεραπευτικών σχημάτων που απαιτούν τακτή παρακολούθηση. Επίσης, η θεραπεία σε καλά οργανωμένα ψυχιατρικά τμήματα, δίνει την ευκαιρία να επανενταχθεί σταδιακά ένας βαριά καταθλιπτικός ασθενής στην καθημερινότητα και στις κοινωνικές ή και επαγγελματικές δραστηριότητες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top