0 comments

Γιατί υπάρχει η τάση να αυξάνεται το βάρος μας το χειμώνα

Απριλίου 16, 2018
Why there is a tendency to increase our weight in the winter
Σας δίνουμε πληροφορίες για την αύξηση
του βάρους στη διάρκεια του χειμώνα
Δείτε γιατί τείνουμε να αυξάνουμε το βάρος μας κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάθετε πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν την αύξηση βάρους, χωρίς όμως να στερηθούμε τα οικογενειακά φαγοπότια. 
Ας το παραδεχτούμε, ποιος δεν έχει βρεθεί με λίγα κιλά παραπάνω στην αρχή της άνοιξης, σε σχέση με τις χρυσές μέρες στο τέλος του καλοκαιριού; Μια εύκολη δικαιολογία θα μπορούσε να είναι ότι θέλουμε να αποθηκεύσουμε «καύσιμα» στο σώμα μας για τις κρύες μέρες. Ωστόσο, εάν αυτό είναι αλήθεια θα παίρναμε βάρος το φθινόπωρο και όχι την περίοδο των γιορτών. Συγκεντρώσαμε γνώμες από διατροφολόγους για να πάρουμε κάποιες πληροφορίες για το λόγο που αυξάνουμε το βάρος μας το χειμώνα και συμβουλές για την καταπολέμηση της αδράνειας – και πως μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι από αυτό. 
Γιατί υπάρχει η τάση να αυξάνεται το βάρος μας το χειμώνα; 
Όταν ο καιρός είναι κρύος τείνουμε να ασκούμαστε λιγότερο γιατί ακόμη κι ένας πρωινός περίπατος μπορεί να φαίνεται δύσκολος. Καθώς το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μικραίνει σε διάρκεια, μειώνονται και οι ευκαιρίες μας να ασκηθούμε σε εξωτερικό χώρο με φυσικό φως, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι από μας παρατούν και τη συνήθεια του απογευματινού τζόκινγκ. Αλλά όσο λιγότερο ασκούμαστε τόσο μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας, κάτι που οδηγεί σε θετικό υπόλοιπο ενέργειας. Δηλαδή αποκτάμε περισσότερη ενέργεια από το φαγητό από αυτή που θα καταναλώσουμε και έτσι αυξάνεται το βάρος μας.
Τι έχετε να πείτε για τα φαγοπότια κατά τις εορταστικές περιόδους, πως μπορούμε να τα απολαμβάνουμε; 
Οι εορταστικές περίοδοι γενικά είναι οικογενειακή υπόθεση και συμπεριλαμβάνει αρκετές λιχουδιές. Οπότε, ορισμένοι από εμάς τρώμε περισσότερο απ’ ότι θα τρώγαμε σε μια συνηθισμένη ημέρα. Όμως εάν παρακάμψετε το πρωινό και το ένα γεύμα σας είναι μια σούπα λαχανικών, μπορείτε να εξοικονομήσετε θερμίδες για το εορταστικό τραπέζι. Μπορείτε επίσης να ισορροπήσετε τις ημέρες με τα «φαγοπότια» με ημέρες που θα περιορίσετε σε εύλογο βαθμό τις θερμίδες σας που θα πάρετε.    
Αλλά εάν είμαστε λιγότερο δραστήριοι, γιατί τείνουμε να τρώμε περισσότερο το χειμώνα;
Το φως του ηλίου βοηθά το σώμα μας να συνθέσει το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι μια από τις φυσικές ουσίες που αυξάνει την ευεξία και χωρίς την κατάλληλη ποσότητα, τείνουμε να έχουμε κακή διάθεση ή και να είμαστε θλιμμένοι. Αυτό το συναίσθημα ονομάζεται «μελαγχολία του χειμώνα» και ο οργανισμός μας από ένστικτο αναζήτα υδατάνθρακες. Γιατί; Η κατανάλωση υδατανθράκων μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, επειδή υποστηρίζουν τη σύνθεση της σεροτονίνης. Το σώμα εξισορροπεί το μειωμένο ηλιακό φως με την κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων. Ωστόσο, τα σακχαρώδη γλυκά και τα μπισκότα μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση μας για μικρό διάστημα αλλά όχι για πολύ μεγάλο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τείνουμε πάλι προς την κακή διάθεση. 
Πως μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας και τη διάθεση μας σε ισορροπία κατά το χειμώνα; 
Με προπόνηση και αρκετή έκθεση στον ήλιο. Ένας μεσημεριανός περίπατος των 30 λεπτών μπορεί να κάνει θαύματα απολαμβάνοντας μια ηλιόλουστη ημέρα. Εάν έχετε αδυναμία στα γλυκά, τρώτε τακτικά μικρά γεύματα για να παρέχετε στο σώμα σας αρκετή ενέργεια σε τακτικά διαστήματα και συμπληρώστε με πλήρη δημητριακά, μη γλυκούς υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι ή πατάτες. Τρώτε ζεστά γεύματα, όπως χυλό βρώμης για πρωινό, που κρατά μακριά αυτό το κρύο αίσθημα ρίγους για περισσότερο διάστημα.
Τέλος, σημαντικό είναι να παίρνετε αρκετά λιπαρά οξέα Omega-3 και βιταμίνες, ειδικά βιταμίνη Β και βιταμίνη D. Τρώτε λιπαρά ψάρια μια φορά τη βδομάδα, τρώτε καρύδια για σνακ και προσθέστε ραφανιδέλαιο ή λινέλαιο στα λαχανικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσής σας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top