0 comments

Καρκίνος του αιδοίου

Απριλίου 13, 2018
Cancer of the vulva
Η διάγνωση στο καρκίνο του αιδοίου σχετικά είναι εύκολη
Ο καρκίνος του αιδοίου δεν είναι συχνός, αποτελεί το 1% όλων των κακοηθών όγκων του γυναικείου φύλου και το 4% των καρκίνων των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Το 80-85% των καρκίνων του αιδοίου εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση και εξαιρετικά σπάνια πριν την ηλικία των 45 ετών. 
Αίτια και Παράγοντες κινδύνου
Ηλικία. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Γυναίκες άνω των 80 χρόνων έχουν 20πλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του αιδοίου από γυναίκες κάτω από 40 ετών. 
Καθυστερημένη εμμηναρχή και πρώιμη εμμηνόπαυση. Η συχνότητα της νόσου σε αυτή την ομάδα γυναικών είναι μεγαλύτερη. 
Κληρονομικότητα. Δεν έχει διαπιστωθεί, ότι υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που έχουν σχέση με την αύξηση της συχνότητας της νόσου.
Φλεγμονή. Ο χρόνιος ερεθισμός της περιοχής, οι τοπικές φλεγμονές είτε μικροβιακές, είτε ιογενούς αιτιολογίας, αυξάνουν την συχνότητα του καρκίνου του αιδοίου. 
Ιστορικό άλλου τύπου καρκίνου. Γυναίκες που έπασχαν στο παρελθόν από καρκίνο τραχήλου μήτρας ή κόλπου, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του αιδοίου. 
Παθολογικές καταστάσεις. Για ανεξήγητους λόγους οι γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη, έχουν μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου από τον υπόλοιπο πληθυσμό.  
Συμπτώματα
Τοπική διόγκωση ή εξέλκωση συνοδευόμενη με κνησμό, αιμορραγία, άλγος και δυσουρικά φαινόμενα είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Η διόγκωση βουβωνικών λεμφαδένων είναι επίσης συχνό σύμπτωμα. Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η ασθενής εμφανίζει απώλεια βάρους, καταβολή, αναιμία, ανορεξία και ανάλογα με το όργανο που έχει μετάσταση εμφανίζεται το ανάλογο σύμπτωμα, όπως ίκτερος σε ηπατικές μεταστάσεις, οστικά άλγη σε οστικές μεταστάσεις, ενώ η δύσπνοια και ο βήχας δηλώνει πνευμονικές μεταστάσεις. 
Διάγνωση
Βάσει των τοπικών συμπτωμάτων, η διάγνωση σχετικά είναι εύκολη και η βιοψία των υπόπτων περιοχών είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. 
Θεραπεία
Από το στάδιο και την έκταση της νόσου καθορίζεται η κατάλληλη θεραπεία, γενικώς όταν η νόσος είναι τοπική και βρίσκεται στα αρχικά στάδια, η χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου είναι η θεραπεία εκλογής με πολύ καλά αποτελέσματα. 
Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ή υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα, τότε η χρήση των ακτινοβολιών και χημειοθεραπευτικών φαρμάκων είναι ενδεδειγμένη. 
Πρόληψη
Επισκόπηση της περιοχής σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Όταν η νόσος ανακαλύπτεται σε αρχικά στάδια, πλήρης θεραπεία και ίαση επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Διάβασε επίσης:
Καρκίνος του Κόλπου και Η αξία του Τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top