0 comments

Σαρκώματα Οστών. Διάγνωση-Συμπτώματα-Θεραπεία

Απριλίου 12, 2018
Bone sarcomas. Diagnosis-Symptoms-Treatment
Μόρφωμα ράχης από ιστοκύττωμα
Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος των οστών αναφέρεται συχνά στην ιατρική ως πρωτοπαθής νόσος, είναι πολύ σπάνιος.
Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου
Ηλικία: Η μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου, εντοπίζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας μεταξύ 15-20 ετών και σε προχωρημένη ηλικία πάνω από 70 ετών.
Φύλο: Το ανδρικό φύλο προσβάλλεται συχνότερα.
Ακτινοβολία: Άτομα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο.
Παθολογικές καταστάσεις: Μερικές παθολογικές καταστάσεις ή καλοήθη νεοπλάσματα των οστών, μετατρέπονται σε κακοήθη νεοπλάσματα.
Η νόσος δεν σχετίζεται με κληρονομικές καταστάσεις.
Επίσης η διατροφή και το κάπνισμα δεν επηρεάζουν τη συχνότητα της νόσου.
Συμπτώματα
Ο πόνος είναι το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα στον καρκίνο των οστών, ιδίως όταν ο πόνος επιδεινώνεται συνεχώς. Ο πόνος μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σκελετού, αλλά τα συνηθέστερα σημεία είναι τα γόνατα, οι μηροί, ο άνω βραχίονας, οι πλευρές και η λεκάνη. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από τοπικό οίδημα ή πυρετό.
Τα αρχικά συμπτώματα σε παιδιά αγνοούνται συνήθως γιατί θεωρείται ότι οφείλονται σε εξαρθρώσεις ή σε αυξητικούς πόνους, μέχρι το μέγεθος του όγκου και η ένταση του πόνου να κάνουν εμφανή τη σοβαρότητα της καταστάσεως.
Σε μεγαλύτερα άτομα που έχουν μάθει να συζούν με πόνους και διάφορες ενοχλήσεις, ο καρκίνος μπορεί να ανακαλυφθεί μόνο όταν ο όγκος αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος.
Διάγνωση
Αυτή γίνεται:
α. Με εξειδικευμένο αιματολογικό έλεγχο ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει ορισμένες διαταραχές που θα οδηγήσουν στον περαιτέρω ακτινολογικό έλεγχο.
β. Απλό ακτινολογικό έλεγχο στην περιοχή του προβλήματος. Η αξονική τομογραφία είναι πολύτιμη τις περισσότερες φορές.
γ. Ολόσωμο σπινθηρογράφημα οστών. Η εξέταση αυτή γίνεται μετά από χορήγηση ραδιενεργού ουσίας ενδοφλεβίως. Μετά από λίγη ώρα, η ουσία καθηλώνεται μόνο στις περιοχές του σώματος που έχουν βλάβη, έτσι με την εξέταση αυτή έχουμε εικόνα ολόκληρου του σκελετού.
Θεραπεία
Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, εξασφαλίζει πλήρη ίαση όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Η ακτινοθεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα της χειρουργικής θεραπείας, ή για τον έλεγχο κάποιου σημείου του σώματος που δέχεται πίεση από όγκο, όπως ο νωτιαίος μυελός.
Η ακτινοβολία είναι χρήσιμη επίσης για την καταπολέμηση του πόνου σε προχωρημένα στάδια.
Η χημειοθεραπεία παίζει κάποιο ρόλο στους ανεγχείρητους ασθενείς, στους οποίους ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία των οστών ή στα σπλάχνα. Σε άλλες περιπτώσεις η χημειοθεραπεία χορηγείται σε συνδυασμό με τη χειρουργική θεραπεία.
Προφύλαξη και έγκαιρη διάγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία στην πορεία της νόσου και την επιτυχή θεραπεία της. Αυτή εξασφαλίζεται μόνο με τακτικό ιατρικό έλεγχο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top