0 comments

Καρκίνος του κόλπου

Απριλίου 13, 2018
cancer of the vagina
Καρκίνος του κόλπου - Η διάγνωση της νόσου είναι εύκολη
Ο καρκίνος του κόλπου ως πρωτοπαθής νόσος θεωρείται ο σπανιότερος καρκίνος που προσβάλλει το γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Έχει συχνότητα 1% περίπου όλων των γυναικολογικών καρκίνων. Όμως η εμφάνιση της νόσου ως δευτεροπαθής εντόπιση είναι συχνή και ιδίως από τα καρκινώματα του τραχήλου της μήτρας. 
Πρόληψη
Έχει σημασία να τονισθεί η αναγκαιότητα της κολπικής εξέτασης στις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνει από γυναικολόγους και να συνδυαστεί πάντα με κολπική επισκόπηση. Οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας πρέπει να εξετάζονται συχνότερα, καθώς επίσης γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή ή και ακτινοβολία της περιοχής. 
Αίτια και παράγοντες κινδύνου
Κληρονομικότητα: Δεν έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που έχουν σχέση με την αύξηση της συχνότητας της νόσου. 
Διατροφή: Δεν έχουν βρεθεί ορισμένες τροφές που να συσχετίζονται με την αύξηση της συχνότητας της νόσου. 
Ηλικία: Ο πρωτοπαθής καρκίνος του κόλπου προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Μερικοί τύποι καρκίνου του κόλπου μπορούν να προσβάλλουν κορίτσια νεογέννητα ή νήπια, άλλοι τύποι καρκίνου του κόλπου προσβάλλουν μεγαλύτερη ηλικία. Γενικώς η συχνότητα της νόσου αυξάνει και με την πρόοδο της ηλικίας, παράδειγμα: η συχνότητα της νόσου είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε γυναίκες πάνω από 80 ετών, από αυτές που είναι κάτω των 40 ετών. 
Κάπνισμα: Έχει παρατηρηθεί και στατιστικώς τεκμηριωθεί, ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν απ' τη νόσο, από αυτές που δεν καπνίζουν. 
Ακτινοβολίες: Γυναίκες που έχουν κάνει ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου για άλλους λόγους, έχουν μεγαλύτερη συχνότητα να εμφανίσουν καρκίνο του κόλπου, 10-20 χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία. 
Καρκίνος τραχήλου, μήτρας, αιδοίου: Οι γυναίκες που έπασχαν στο παρελθόν από αυτά τα νοσήματα και έχουν θεραπευθεί, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του κόλπου. 
Υστερεκτομή: Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει αφαίρεση γεννητικών οργάνων, έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. 
Φλεγμονή: Είναι διαπιστωμένο ότι μπορεί να προσβληθούν οι γυναίκες που έχουν μεγάλη σεξουαλική δραστηριότητα και συχνές φλεγμονώδεις παθήσεις του κόλπου, ιδίως σύφιλη, λευκόρροια, λευκοπλακία και άλλα. Τα τελευταία χρόνια συζητείται πολύ ο ρόλος του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ως αιτιολογικού παράγοντα για τη δημιουργία του καρκίνου του κόλπου. Επίσης σε γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο, έχουν βρεθεί στο αίμα τους HSV-2 αντισώματα ως απόδειξη ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό του έρπη. 
Συμπτώματα
Δυστυχώς τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου αργούν να εμφανιστούν. Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι οι ακανόνιστες αιμορραγίες, η αύξηση των υγρών του κόλπου, οι εκκρίσεις είναι ορώδεις ή οροαιματηρές, υπάρχει τοπικό άλγος ή κνησμός και πολλές φορές τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της ουρολοιμώξεως. Εκτός από τα τοπικά συμπτώματα, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί ιδίως όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο με απώλεια βάρους, αναιμία, θρομβοφλεβίτιδα, καταβολή δυνάμεων, ή συμπτώματα από τις μεταστάσεις όπως οστικά άλγη, αναπνευστικά προβλήματα, ίκτερος και άλλα. 
Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου είναι σχετικά εύκολη και γίνεται είτε τυχαίως κατόπιν ελέγχου του κόλπου στα πλαίσια του check-up, είτε λόγω των τοπικών συμπτωμάτων.
Θεραπεία
Ανάλογα με το στάδιο, την εντόπιση, την έκταση της νόσου και τη γενική κατάσταση της ασθενούς επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία. 
Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται από απλή με τοπική αφαίρεση του καρκίνου, μέχρι ολική κολπεκτομή όταν η νόσος είναι εκτεταμένη. 
Η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιείται ως βοηθητική θεραπεία σε συνδυασμό με τη χειρουργική θεραπεία, ή ως κύρια θεραπεία και με καλά αποτελέσματα όταν η νόσος είναι πολύ προχωρημένη, ή η κατάσταση της ασθενούς δεν επιτρέπει τη χειρουργική επέμβαση. 
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται όταν η νόσος είναι πολύ προχωρημένη και υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις.
Διάβασε επίσης:
Καρκίνος του αιδοίου και Η αξία του Τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top