0 comments

Τι είναι η φοβική νεύρωση

Ιουλίου 29, 2017
Η νευρωτική φοβία αποτελεί
έναν μηχανισμό αμύνης
Πρόκειται για μία αγχώδη διαταραχή, όπου το άγχος χαρακτηρίζεται από έναν επίμονο και αδικαιολόγητο ως προς το αντικείμενο (χωρίς δηλαδή να παρουσιάζει αυτό έναν πραγματικό κίνδυνο), φόβο για ένα πράγμα, μία κατάσταση ή έναν χώρο. Αυτό το άγχος θα αντιμετωπισθεί, ή μάλλον δεν θα παρουσιασθεί, από το άτομο με την αποφυγή του φοβικού αντικειμένου. Εάν όμως υπάρξει μία αναγκαστική επαφή με το φοβικό αντικείμενο ή κατάσταση, τότε σημειώνεται μία έντονη αγχώδεις εκδήλωση με έξαρση του φόβου και με νευροφυτικά σημεία, ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρόμο ή και γαστρεντερικές διαταραχές, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πανικό. Οι διάφορες μορφές φοβίας προσδιορίζονται από το αντικείμενο ή την κατάσταση που προκαλεί τον φόβο. Έτσι μπορεί να πρόκειται για ένα μικρό ζώο, ή έντομα, τον κλειστό ή τον ανοικτό χώρο, ή το ύψος, ή ακόμα τα μικρόβια, ή και τον φόβο ένα άτομο να βρεθεί σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου φοβάται ότι θα «εκτεθεί» εξ αιτίας κάποιας συμπεριφοράς του. 
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην διαφοροδιάγνωση με φοβίες οι οποίες απορρέουν από άλλες παθολογικές καταστάσεις, ψυχώσεις ή μεταιχμιακές διαταραχές. Μπορούμε να πούμε ότι οι πραγματικές νευρωτικές φοβίες, είναι εκείνες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος μίας νευρωτικής ψυχικής οργάνωσης και όπου υπάρχει μία ενδοψυχική σύγκρουση, μεταξύ των επιθυμιών και των απαγορεύσεων, και η οποία μεταβιβάζεται σε κάποιο εξωτερικό αντικείμενο ή κατάσταση. 
Η αποφυγή αυτού του συμβολικού πλέον αντικειμένου, που μπορεί να είναι ένα ζώο ή μία κατάσταση, παρέχει την αποφυγή του άγχους, της βιώσεως της ψυχικής συγκρούσεως. Για παράδειγμα, ο ασυνείδητος φόβος του άλλου εξ αιτίας της ενοχής για κάποια επιθυμία που έχει εγγραφεί στον ψυχισμό ως απαγορευμένη, θα εκδηλωθεί με τον φόβο, όχι του άλλου, αλλά ενός υποκαθιστώντος αντικειμένου. Έτσι λοιπόν, στην νευρωτική φοβία, ο μηχανισμός του φόβου αποτελεί έναν μηχανισμό αμύνης ως προς την υποθάλπουσα και λιγότερο ή περισσότερο ασυνείδητη ψυχική σύγκρουση. 
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της φοβικής νευρώσεως μπορεί να είναι φαρμακευτική για την μείωση των συμπτωμάτων άγχους, αλλά κατά βάση θα πρέπει να είναι ψυχοθεραπευτική.
Διάβασε επίσης: Ψυχοθεραπεία

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top