0 comments

Χολέρα

Μαρτίου 17, 2018
Infectious and parasitic diseases-Cholera
Ο οργανισμός χάνει πολλά λίτρα
νερό μαζί με ηλεκτρολύτες
Είναι οξεία λοιμώδης νόσος, η οποία οφείλεται στην εγκατάσταση και ανάπτυξη στο έντερο ενός ειδικού βακτηριδίου αρνητικού κατά Gram, γνωστού σαν δονάκιο της χολέρας. 
Προκαλεί επιδημίες και χαρακτηρίζεται από διάρροιες, εμετούς, υποθερμία, αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών. 
Το δονάκιο της χολέρας έχει μεγάλη αντοχή και ζει έξω από τον οργανισμό. Η νόσος μεταδίδεται από μολυσμένα νερά, λαχανικά και φρούτα, ή από άμεση επαφή με τον άρρωστο. 
Συμπτώματα
Η επώαση διαρκεί από 6 ώρες ως 2-3 ημέρες. Μετά την επώαση αρχίζει διάρροια, η οποία συνοδεύεται από έντονους κοιλιακούς πόνους. Στις βαριές περιπτώσεις η διάρροια είναι συχνή και άφθονη, ο οργανισμός χάνει πολλά λίτρα νερό μαζί με ηλεκτρολύτες (άλατα), και η όλη κατάσταση αυτή οδηγεί σε Shock. Μαζί με τις διάρροιες εμφανίζονται και εμετοί. Ο άρρωστος γρήγορα γίνεται κυανωτικός, ο σφυγμός του είναι συχνός και μικρός, έχει υπόταση και ταχύπνοια. Η αφυδάτωση είναι τόσο έντονη ώστε το δέρμα χάνει την σπαργή του (διόγκωση τού κυτταροπλάσματος και κυρίως των χυμοτοπίων ενός φυτικού κυττάρου, η οποία οφείλεται στη διείσδυση νερού στο εσωτερικό τους, όταν το κύτταρο βυθίζεται σε ένα υποτονικό διάλυμα, δηλαδή σε ένα διάλυμα με μικρότερη συγκέντρωση από αυτήν τού κυττάρου ή τού χυμοτοπίου. Δηλαδή, όταν ένα κύτταρο έχει καλή σπαργή σημαίνει ότι έχει επαρκή ποσότητα νερού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το κύτταρο έχει ανεπάρκεια νερού, όποτε η κυτταρική μεμβράνη ζαρώνει.). Η πορεία της αρρώστιας εξαρτάται από την ικανότητα επαναφοράς της ενυδάτωσης και αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών. Αν επανέλθει η ενυδάτωση και η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών η θεραπεία γίνεται γρήγορα, αν όχι ο θάνατος έρχεται μέσα σε υποογκαιμικό σοκ. 
Διάγνωση
Σε περίπτωση επιδημίας είναι εύκολη. Επιβεβαιώνεται από τη μικροσκοπική ανεύρεση δονακίων της χολέρας στα κόπρανα. 
Θεραπεία
Βασίζεται στην επείγουσα ενδοφλέβια χορήγηση αλατούχων ορών και στη χορήγηση τετρακυκλίνης από το στόμα. 
Προφύλαξη
Απομόνωση των αρρώστων, εφαρμογή διεθνών μέτρων προστασίας από χολέρα και εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο υποδόριες ενέσεις που γίνονται σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η διάρκεια της ανοσίας που δημιουργείται με τον εμβολιασμό δεν ξεπερνάει τους 6 μήνες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top