0 comments

Είμαστε όλοι άρρωστοι

Μαρτίου 18, 2018
we are all sick
Είναι πλέον επίσημο...
Είμαστε όλοι άρρωστοι
Κάθε άνδρας άνω των 55 ετών είναι άρρωστος και πρέπει να παίρνει ένα χάπι που περιέχει μια ουσία που λέγεται στατίνη, ώστε να μην πάθει έμφραγμα η εγκεφαλικό. Οι γυναίκες είναι πιο άτυχες, επειδή πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 65 τους για να λάβουν επίσημα μέρος σε αυτό το υπέροχο τσίρκο που η σύγχρονη ιατρική ονομάζει πρόληψη. Όλα αυτά προέκυψαν το 2013, όταν η Ένωση Αμερικανών καρδιολόγων αποφάσισε να εκδώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακών επεισοδίων και κατέβασε τα όρια κινδύνου πάνω από τα οποία πρέπει κάποιος να λαμβάνει αυτά τα χάπια. Κατά πόσον συνειδητοποίησε τις συνέπειες των πράξεων της η Ένωση των καρδιολόγων, αμφισβητείται. Αυτές τις συνέπειες, προσπάθησε να προσδιορίσει η Maryam Kavousi, Ολλανδή καθηγήτρια Ιατρικής από το πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ. Η Ολλανδή επιστήμων πήρε ένα δείγμα 5000 υγιών συμπατριωτών της άνω των 55 ετών και μέτρησε με τρεις μεθόδους τον θεωρητικό κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Οι μέθοδοι που εφάρμοσε ήταν η καινούργια Αμερικανική (2013), η παλιά Αμερικανική και η Ευρωπαϊκή. Οι μέθοδοι αυτοί προσδιορίζουν τον μελλοντικό κίνδυνο, εισάγοντας σε έναν μαθηματικό τύπο διάφορα δεδομένα, όπως η χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση, το πάχος, το αν κάποιος είναι καπνιστής κ.λπ..
Υπενθυμίζουμε ότι, ο σκοπός της χρήσης τέτοιων θεωρητικών μεθόδων είναι ο επιλεκτικός εντοπισμός των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο, ώστε να λάβουν εγκαίρως προφυλακτικά μέτρα όπως δίαιτα, άσκηση, φάρμακα (π.χ. στατίνες). Οι καινούργιες Αμερικάνικες οδηγίες θέτουν ως όριο χορήγησης στατινών την πιθανότητα 7,5%. Η Kavousi κατ’ αρχήν προσδιόρισε σύμφωνα με τις τρεις μεθόδους τις επί τοις εκατό θεωρητικές πιθανότητες μελλοντικού κινδύνου για κάθε άτομο το δείγματος της και μετά υπολόγισε πόσοι ξεπερνούν το 7,5% και άρα πρέπει να λαμβάνουν στατίνες. 
Έκπληκτη διαπίστωσε ότι οι θεωρητικές μέθοδοι είναι τόσο διακριτικές στην επιλογή των υποψηφίων μελλοντικών καρδιοπαθών, όσο και ένας ελέφαντας που κάνει πατινάζ στον πάγο. 
Αν εφαρμοστεί η νέα Αμερικάνικη μέθοδος προκύπτει ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι τόσο υψηλός, που πρέπει να λαμβάνει στατίνες το 97% όλων των ανδρών άνω των 55 ετών!!!
Οι άλλες δυο μέθοδοι (παλιά Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή), δεν πήγαν πίσω και έβγαλαν άρρωστους το 52% και 65% αντίστοιχα. Σημειώνουμε ότι τα νούμερα για τις γυναίκες είναι περίπου ίδια, αλλά με μια δεκαετία καθυστέρηση.
Η απόπειρα των επαγγελματικών οργανώσεων των ιατρών να ανακηρύξουν με το στανιό άρρωστο τον μισό δυτικό κόσμο, ισοδυναμεί με ένα ανοιχτό οικολογικό πείραμα γιγαντιαίων διαστάσεων και απροσδιόριστων συνεπειών. Τα οποία οριακά καρδιαγγειακά οφέλη προκύψουν από τη χρήση των στατινών, θα πρέπει να σταθμιστούν με τις παρενέργειες τους, η κυριότερη από τις οποίες είναι η πρόκληση διαβήτη. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό οι μισοί γιατροί να μας κουνάνε επικριτικά το δάκτυλο και να οργανώνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης κατά του διαβήτη και την ίδια στιγμή οι άλλοι μισοί να προσπαθούν να μας πείσουν να παίρνουμε στατίνες για δείπνο…
Όταν ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το φάρμακο μας πρέπει να είναι η τροφή μας, μάλλον κάτι άλλο εννοούσε. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top