0 comments

Είδη τοξικών ουσιών και διάκριση εξαρτησιογόνων σε σκληρά και μαλακά

Μαΐου 28, 2018
types of toxic substances and discrimination of addicts in hard and soft
Χασίς-μαριχουάνα: προκαλεί μάλλον
ψυχικό παρά σωματικό εθισμό
Η διαίρεση σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά που κατά κόρον ακούγεται, ιδιαίτερα στη χώρα μας, δεν είναι δόκιμη. Από φαρμακολογικής βέβαια απόψεως, τόσο ο τύπος όσο και ο βαθμός της εξάρτησης διαφέρει από ναρκωτικό σε ναρκωτικό. Το γεγονός όμως αυτό, της διαφορετικής δηλαδή φαρμακοδυναμικής μιας εξαρτησιογόνου ουσίας δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο για μια διαφορετική διάκριση που να προκριματίζει μάλιστα και μια διαφορετική μεταχείριση. Η θέση αυτή, της μη διαφορετικής μεταχείρισης, περιλαμβάνει πολλά επιστημονικά επιχειρήματα όπως:
1. Όλα είναι ναρκωτικά και όλα προκαλούν ψυχική, ορισμένα δε και σωματική εξάρτηση ή και ανοχή. Ακόμη και η κάνναβη που αποτελεί κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της ομάδας των μαλακών ναρκωτικών, ανήκει φαρμακολογικά στην ομάδα των ψευδαισθησιογόνων και προκαλεί έντονη ψυχική εξάρτηση. 
2. Η γνωριμία με την κάνναβη εισάγει το άτομο στο δρόμο ων ναρκωτικών και αργά ή γρήγορα ο χρήστης υποκινούμενος από την περιέργεια μπορεί εύκολα να περάσει και στα άλλα ναρκωτικά. Τούτο εξάλλου έχει αποδειχθεί και στην καθημερινή πράξη, αφού από επιδημιολογικές μελέτες έχει καταδειχθεί, ότι οι περισσότεροι από τους ηρωïνομανείς ξεκίνησαν κάποτε από την κάνναβη για να περάσουν αργότερα στα άλλα ναρκωτικά μέχρι και στην ηρωίνη.   
3. Όλα τα ναρκωτικά, μαλακά και σκληρά, προκαλούν σοβαρή βλάβη στη σωματική και ψυχική υγεία του χρήστη. 
4. Όλα τα ναρκωτικά, οδηγούν σε αλλαγή της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς. Το άτομο σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της χρήσης, οδηγείται σε μια κατάσταση παθητικότητας και παράδοσης στη δράση του ναρκωτικού. Η προσπάθεια ενεργητικής λύσης των προβλημάτων εξαφανίζεται και ο χρήστης αναπτύσσει μια αρνητική στάση απέναντι στη ζωή, στάση μηδενιστική, αυτοκαταστροφική και μοιρολατρική. Η παθητική αυτή συμπεριφορά συνοδεύεται με αδυναμία ανάληψης ευθυνών, με ανικανότητα εκπλήρωσης των στοιχειωδών υποχρεώσεων και με κοινωνική απόσυρση και περιθωριοποίηση, κατάσταση που οδηγεί το άτομο σε οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική αποδιοργάνωση που ακολουθείται από ανάπτυξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς. 
5. Η κοινωνική επικινδυνότητα του χρήστη δεν είναι μικρότερης σημασίας. Το άτομο υπό την επήρεια ενός ναρκωτικού δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του, αλλά είναι επικίνδυνο και για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, αφού υπό την επήρεια του ναρκωτικού και τη διαταραχή των ψυχικών του λειτουργιών μπορεί να προβεί σε πράξεις σε βάρος της κοινωνίας με σαφή αδικοπρατικό χαρακτήρα. 
6. Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι μία τέτοια διάκριση για ένα μόνο, έστω και το αθωότερο από τα ναρκωτικά δεν αποκλείει αργότερα το ενδεχόμενο προσπάθειας διάκρισης και άλλων ισχυρότερων εξαρτησιογόνων με περισσότερο ορατές και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ανοίγεται δηλαδή ένας δρόμος που είναι δύσκολο να κλείσει. 
Τα είδη των τοξικών ουσιών είναι διάφορα
Τα υπνωτικά και ηρεμιστικά φάρμακα, και συγκεκριμένα τα βαρβιτουρικά, που προκαλούν εξάρτηση και έντονο στερητικό σύνδρομο σε περίπτωση διακοπής. Προκαλούν ηρεμία και αίσθηση χαλάρωσης. Συχνά οι τοξικομανείς συγχρόνως καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά. 
Το χασίς και η μαριχουάνα, ενώ σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση ευφορίας, σε μεγαλύτερες, όπως γίνεται στην τοξικομανία, δρουν ως παραισθησιογόνα, με διαταραχές της συνείδησης. Η κατάχρησή τους προκαλεί μάλλον ψυχικό παρά σωματικό εθισμό.
Τα ψευδαισθησιογόνα, όπως το LSD, η μεσκαλίνη, η ψιλοκυβίνη, το έκσταση και άλλα, είναι φυσικές ή συνθετικές χημικές ουσίες που προκαλούν κατ’ αρχάς μια εντυπωσιακή αντίληψη της πραγματικότητας, γρήγορη και πολύ ευαίσθητη, αίσθηση ιδιαίτερης δύναμης. Η εμπειρία, όμως, αυτή συνοδεύεται από ψευδαισθήσεις οπτικές και σωματικές, έντονο άγχος, που, ιδιαίτερα σε εύθραυστες προσωπικότητες, μπορεί να σημάνει την ανάπτυξη ψυχωτικών διαταραχών. Η σωματική εξάρτηση που προκαλείται είναι έντονη καθώς και προξενούμενες οργανικές βλάβες σταδιακά. 
Τα οπιοειδή, μεταξύ των οποίων η μορφίνη, η κωδείνη, η ηρωίνη, το όπιο και η μεθαδόνη. Για αρχή μετριάζουν το άγχος και όταν υπάρξει έξη, επιφέρουν ευφορία. Προκαλούν έντονο, αλλά όχι επικίνδυνο στερητικό σύνδρομο. 
Η κοκαΐνη, δρα ως διεγερτικό μικρής διάρκειας και δημιουργεί υπερκινητικότητα, ευφορία και αυτοπεποίθηση, αλλά σε μεγάλες δόσεις προκαλεί ψυχωτικές αντιδράσεις. 
Άλλα διεγερτικά, όπως η αμφεταμίνη, τα κατασταλτικά φάρμακα της όρεξης, ορισμένα αντιπαρκινσονικά φάρμακα, προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, αλλά η παρατεταμένη χρήση τους οδηγεί στην παρανοϊκή ψύχωση. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top