0 comments

Ορθοδοντική

Μαΐου 26, 2018
orthodontics
Ορθοδοντικά άγκιστρα
Είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη σωστή διευθέτηση των δοντιών, αλλά και με την αντιμετώπιση προβλημάτων όπου υπάρχει σκελετική δυσαρμονία των γνάθων. Με βάση διάφορα στοιχεία τα οποία συλλέγει ένας ειδικός ορθοδοντικός, όπως ακτινογραφίες, φωτογραφίες, γύψινα εκμαγεία και άλλα, μπορεί να καθορίσει ποια είναι η σχέση των δοντιών μεταξύ τους, ποια είναι ως προς τις δύο γνάθους και ποια η σχέση της άνω και της κάτω γνάθου ως προς το πρόσωπο του ασθενούς. Πιο απλά, έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, ποια η απόκλιση από τα φυσιολογικά όρια, άρα να κάνει μια διάγνωση, για να επιλέξει στη συνέχεια τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους, όπως επίσης ότι η παρέμβαση αφορά μόνον τα δόντια. Η ορθοδοντική σκοπό έχει ένα λειτουργικό αποτέλεσμα, μια φυσιολογική σύγκλιση και κλείσιμο των δοντιών. Τα δόντια όμως βρίσκονται επάνω στις γνάθους, άρα θα πρέπει να συνυπάρχει και μια αρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου αλλά και ως προς το υπόλοιπο πρόσωπο. 
Στα παιδιά, που βρίσκονται σε ηλικία αύξησης και ανάπτυξης, ο ορθοδοντικός έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει μια σκελετική δυσαρμονία προς την κατεύθυνση του φυσιολογικού. Επιτυγχάνοντας ένα λειτουργικό αποτέλεσμα, αυτόματα έχουμε επιτύχει και ένα αισθητικό αποτέλεσμα, ένα ωραίο χαμόγελο που θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία του παιδιού και θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του. 
Οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ορθοδοντικός για να πετύχει το σκοπό αυτό είναι πάρα πολλοί. Ο πιο συνηθισμένος είναι τα «σιδεράκια» όπως λένε τα παιδιά, δηλαδή μικρά τετραγωνικά μεταλλικά στοιχεία, τα ορθοδοντικά άγκιστρα (brackets), μέσω των οποίων κατάλληλες δυνάμεις μεταφέρονται στα δόντια και προκαλούν την μετακίνησή τους, η οποία βέβαια συνοδεύεται από ανάλογη προσαρμογή των ούλων. 
Ένα ερώτημα που συχνά απασχολεί τους γονείς είναι το πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία. Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει μία μόνον απάντηση διότι εξαρτάται από το πρόβλημα. Ο οικογενειακός οδοντίατρος μπορεί να συστήσει να δει το παιδί και ένας ειδικός ορθοδοντικός, εφ’ όσον διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, αλλά πολλές φορές και οι γονείς από μόνοι τους αναζητούν τη γνώμη του ειδικού. Για να ξεκινήσει μια ορθοδοντική θεραπεία, δεν είναι πάντα απαραίτητο να έχει γίνει η αλλαγή των παιδικών δοντιών από τα μόνιμα. Η τάση σήμερα είναι όταν υπάρχει σκελετικό πρόβλημα, τα παιδιά να αντιμετωπίζονται σχετικά νωρίς. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μια επίσκεψη στον ειδικό είναι η καλύτερη πρόληψη αυτών των προβλημάτων.
Είναι αλήθεια ότι σήμερα όλο και περισσότερα παιδιά ωφελούνται από την ορθοδοντική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει διότι πλέον όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται κυρίως η αξία της φυσιολογικής σύγκλισης των δοντιών αλλά και ενός αισθητικά αποδεκτού αποτελέσματος. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους όλο και περισσότεροι ενήλικες αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top