0 comments

Προστατέψτε την σεξουαλική υγεία του παιδιού σας

Μαΐου 29, 2018
Protect the sexual health of your child
Το χάπι της επόμενης ημέρας, μπορεί
να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης
Οι έφηβοι και το σεξ μπορούν να αποτελέσουν έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Μάθετε πώς μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας σχετικά με την αποχή και την αντισύλληψη.
Λίγοι είναι οι γονείς που θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν την ιδέα πως τα παιδιά τους, που βρίσκονται στην εφηβεία, έχουν σεξουαλικές σχέσεις, αλλά η έρευνα δείχνει πως πολλοί έφηβοι είναι ήδη σεξουαλικά ενεργοί από το γυμνάσιο, ενδεχομένως μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν όλα όσα χρειάζεται, προκειμένου να μην θέσουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης ή κάποιων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όταν πρόκειται για την εφηβική ηλικία, το κλειδί είναι να συζητήσετε τη σημασία της αντισύλληψης, προτού το παιδί σας ξεκινήσει την σεξουαλική του δραστηριότητα.
Σχετικά με την αποχή από το σεξ
Όταν ανοίγετε το θέμα του σεξ με έναν έφηβο, δεν είναι ποτέ πολύ αργά να τού μιλήσετε για την αποχή. Είτε θεωρείτε πως το σεξ πριν τον γάμο είναι λάθος, αν και σήμερα ολοένα και λιγότεροι γονείς εμμένουν στη συγκεκριμένη άποψη, είτε απλά θέλετε ο έφηβος σας να αναβάλλει το σεξ μέχρις ότου είναι περισσότερο ώριμος/η, οφείλετε να εξηγήσετε στο παιδί σας ποια ακριβώς είναι τα συναισθήματά σας. Αν μοιραστείτε μαζί του τις πεποιθήσεις σας, το πιο πιθανό είναι ο έφηβος σας να κατανοήσει και να υιοθετήσει τις αξίες σας.
Ρωτήστε τον έφηβο σας για τις δικές του αξίες και ιδέες για το μέλλον, ώστε να αποκτήσετε μια ιδέα για το κατά πόσο το σεξ μπορεί να τον επηρεάσει. Εξηγήστε του ότι έφηβοι και σεξ είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός και πως ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όπως χλαμύδια, γονόρροια, ανθρώπινα θηλώματα, έρπης και AIDS, είναι η αποχή από το σεξ, από το στόμα, τον κόλπο και τον πρωκτό. Η αποχή μπορεί επίσης να γλιτώσει τον έφηβο σας από το συναισθηματικό στρες που μπορεί να νοιώσει σε περίπτωση που η σχέση τελειώσει. Υπενθυμίστε του ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι εκτός από το σεξ για να δείξει τα συναισθήματά του σε κάποιον άλλο άνθρωπο.
Συζητώντας τις επιλογές αποφυγής μιας εγκυμοσύνης
Η κατανόηση των μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής για όλους τους ανθρώπους, έφηβους και ενήλικες. Είτε ο έφηβος σας αποφασίσει να κάνει σεξ, είτε αποφασίσει να περιμένει, οφείλετε να σιγουρευτείτε πως γνωρίζει πώς θα αποφύγει μια εγκυμοσύνη και πώς θα προστατεύσει τον εαυτό του από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
Συζητήστε με το παιδί σας για:
Προφυλακτικά
Η συνεπής και σωστή χρήση των προφυλακτικών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί ένας σεξουαλικά ενεργός έφηβος από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τα προφυλακτικά είναι επίσης ένας τρόπος αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Βεβαιωθείτε πως ο έφηβος κατανοεί τη σημασία της χρήσης του προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική του επαφή.
Συνταγογραφούμενος έλεγχος γεννήσεων
Διάφορες αντισυλληπτικές συνταγές, όπως τα χάπια ελέγχου γεννήσεων, το αντισυλληπτικό επίθεμα, ο κολπικός δακτύλιος, ή η αντισυλληπτική ένεση, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης των εφήβων. Το παιδί σας θα πρέπει να δει ένα γιατρό για να πάρει μια συνταγή γι’ αυτά τα είδη των αντισυλληπτικών. Εξηγήστε στην έφηβη σας ότι ο γιατρός θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό της, θα πραγματοποιήσει μια γυναικολογική εξέταση και θα προχωρήσει πέρα από τους κινδύνους και τα οφέλη των διαφόρων τύπων ελέγχου των γεννήσεων. Για παράδειγμα η αντισυλληπτική ένεση που, σημειωτέον είναι κατά 99% αποτελεσματική, αλλά είναι μια ελάχιστα διαδεδομένη μέθοδος στην Ελλάδα, δεν συνιστάται για τους εφήβους, επειδή μπορεί να επηρεάσει την οστική μάζα. Βεβαιωθείτε πως η έφηβη θα κατανοήσει πως η συνταγή ελέγχου των γεννήσεων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα προφυλακτικά. Γιατί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, αλλά όχι και στην προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Επείγουσα αντισύλληψη
Εξηγήστε στον έφηβο/η πως είναι πάντα μια καλή ιδέα να πάρει απόφαση για τον έλεγχο των γεννήσεων πριν από το σεξ. Ωστόσο, η επείγουσα αντισύλληψη, όπως «το χάπι της επόμενης ημέρας», μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης για την περίπτωση που ο έφηβος/η δεν προγραμματίζει το μέλλον ή για την περίπτωση που η αντισύλληψη αποτύχει. Βεβαιωθείτε πως ο έφηβος/η καταλαβαίνει ότι η επείγουσα αντισύλληψη πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και μέσα σε 120 ώρες, για να είναι αποτελεσματική.
Φυσικός οικογενειακός προγραμματισμός
Εάν η χρήση της αντισύλληψης έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές σας, θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση να μιλήσετε στο παιδί σας για τον φυσικό οικογενειακό προγραμματισμό, που περιλαμβάνει αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια των πιο γόνιμων ημερών μιας γυναίκας. Να θυμάστε, ωστόσο, πως οι φυσικές μέθοδοι οικογενειακού προγραμματισμού δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η συνταγή για τον έλεγχο των γεννήσεων και επίσης δεν προσφέρουν προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Επιπλέον, η αποτελεσματική χρήση των φυσικών μεθόδων οικογενειακού προγραμματισμού απαιτεί επιμέλεια και σχεδιασμό και στους εφήβους το σεξ συνήθως είναι απρογραμμάτιστο. Επιπρόσθετα, τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία έχουν συνήθως ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, οπότε είναι πιο δύσκολο να καθοριστούν οι γόνιμες μέρες τους.
Μην φοβάστε πως μιλώντας στον έφηβο/η σχετικά με την αντισύλληψη θα τον ενθαρρύνετε να κάνει σεξ.
Ένας έφηβος είναι πιθανότατα περίεργος για το σεξ και την αντισύλληψη, είτε θέσετε το θέμα επί τάπητος, είτε όχι. Με το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς απέναντί του θα τον βοηθήσετε να πάρει πιο συνειδητές αποφάσεις και να ενεργήσει περισσότερο υπεύθυνα όταν αποφασίσει να κάνει σεξ, είτε αυτό γίνει τώρα, είτε μερικά χρόνια αργότερα.
Αν έχετε πρόβλημα να μιλήσετε στον έφηβο σχετικά με την αντισύλληψη, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού. Αυτός μπορεί να προσφέρει συμβουλές για το πώς θα μιλήσετε στον έφηβο και πώς θα απαντήσετε με ακρίβεια στις ερωτήσεις του για την αντισύλληψη.
Ενθαρρύνετε την υπεύθυνη συμπεριφορά
Οι έφηβοι μπορεί να μην έχουν την ωριμότητα να χρησιμοποιήσουν σωστά και με συνέπεια κάποιους τύπους αντισύλληψης. Αν η κόρη σας σκεφτεί να κάνει χρήση συνταγογραφούμενου ελέγχου γεννήσεων, σιγουρευτείτε πως έχει σκεφτεί καλά το θέμα της συχνότητας της χρήσης και την ευκολία πριν από την επιλογή μιας μεθόδου. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιεί χάπι ελέγχου των γεννήσεων, θα πρέπει να το παίρνει την ίδια ώρα κάθε μέρα. Επίσης, όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να της εξηγήσετε τη σημασία της διατήρησης των καθορισμένων ραντεβού με τον γυναικολόγο και πως η μέθοδος του ελέγχου των γεννήσεων πρέπει να αποτελέσει από εδώ και στο εξής ένα μέρος της ρουτίνας της, ανάλογο με την συνήθεια που έχουμε κάθε πρωί να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Βεβαιωθείτε, επίσης, πως η κόρη σας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αν παραλείψει μία δόση ή αν υποπτευθεί ότι μπορεί να είναι έγκυος.
Αν ο έφηβος αποφασίσει να είναι σεξουαλικά ενεργός θα μπορούσατε επίσης να του παρέχετε πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα την διατήρηση των προφυλακτικών σε ένα πορτοφόλι (αν είναι αγόρι) ή στην τσάντα (αν είναι κορίτσι). Εξηγήστε στον έφηβο/η ότι η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει την κρίση του και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο να κολλήσει μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
Συμπερασματικά, το να μιλήσετε με τον έφηβο/η για το σεξ και την αντισύλληψη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, η καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να κάνουν συνειδητές επιλογές που θα βοηθήσουν στην προστασία τους και την σεξουαλική τους υγεία.
Διάβασε επίσης: Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και πρόληψη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top