Πρωτεΐνες |
Αποτελούνται από συνδεόμενα αμινοξέα είναι θεμελιώδεις λίθοι του ανθρώπινου σώματος με διαφορετικές λειτουργίες.
Οι πρωτεΐνες αξιοποιούνται ως ουσίες ενζύμων, ρυθμίζουν ως ορμόνες τις χημικές διαδικασίες και φροντίζουν για τη σκόπιμη μεταφορά συγκεκριμένων ουσιών.
Συμμετέχουν ουσιαστικά στη μυική λειτουργία και ανακατασκευάζουν πολλούς σωματικούς ιστούς (πρωτεΐνες και πρωτεΐνες μεμβράνης).
Διάφορα είδη λευκωμάτων διακρίνονται ως προς το είδος και την ποσότητα των αμινοξέων τους.
Το σώμα μας είναι σε θέση να κατασκευάζει τα περισσότερα αμινοξέα κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχουν στη διάθεση του τα αναγκαία λευκώματα σε αρκετή ποσότητα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών του.
Το σώμα μας είναι σε θέση να κατασκευάζει τα περισσότερα αμινοξέα κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχουν στη διάθεση του τα αναγκαία λευκώματα σε αρκετή ποσότητα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών του.
Εξαιρέσεις αποτελούν τα λεγόμενα ουσιώδη αμινοξέα που πρέπει να εφοδιάσουν το σώμα με τη τροφή στη μορφή ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης.
Το λεύκωμα του σώματος καταναλώνεται σιγά σιγά με τις συνήθεις σωματικές λειτουργίες και γι' αυτό πρέπει συνεχώς να αναπληρώνεται. Για την εξοικονόμηση ενέργειας ''οι πολύτιμες'' πρωτεΐνες κινητοποιούνται όταν περισσεύουν ή όταν το σώμα σε οξεία έλλειψης τροφής δεν διαθέτει πια αποθέματα καυστικής ύλης. Η πρωτεΐνη περιέχεται περισσότερο από όλα σε ζωικά προϊόντα (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγό, κρέας, πουλερικά, ψάρι), αλλά ακόμη και σε φυτικά προϊόντα.
Το βιολογικό σθένος του ζωικού λευκώματος είναι υψηλότερο από του φυτικού, επειδή το ζωικό λεύκωμα μοιάζει στην σύνθεσή του περισσότερο με τον ανθρώπινο και είναι έτσι ευκολότερα αξιοποιήσιμο από το φυτικό. Για μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει η ανάγκη για λευκώματα να καλύπτεται εξίσου από ζωικά και φυτικά λευκώματα.
Το βιολογικό σθένος του ζωικού λευκώματος είναι υψηλότερο από του φυτικού, επειδή το ζωικό λεύκωμα μοιάζει στην σύνθεσή του περισσότερο με τον ανθρώπινο και είναι έτσι ευκολότερα αξιοποιήσιμο από το φυτικό. Για μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει η ανάγκη για λευκώματα να καλύπτεται εξίσου από ζωικά και φυτικά λευκώματα.
Η σκόπιμη ποσότητα της λήψης πρωτεϊνών εξαρτάται από τη σύνθεση των τροφών καθώς και από ατομικούς παράγοντες. Τα παιδιά και οι νέοι που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης έχουν όπως και οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μια αυξημένη ανάγκη για πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους ενήλικες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου