0 comments

Τι είναι οι πρωτεΐνες

Μαΐου 27, 2018
What are Proteins?
Πρωτεΐνες
Μπορεί να αναφέρονται και ως λευκώματα.
Αποτελούνται από συνδεόμενα αμινοξέα είναι θεμελιώδεις λίθοι του ανθρώπινου σώματος με διαφορετικές λειτουργίες. 
Οι πρωτεΐνες αξιοποιούνται ως ουσίες ενζύμων, ρυθμίζουν ως ορμόνες τις χημικές διαδικασίες και φροντίζουν για τη σκόπιμη μεταφορά συγκεκριμένων ουσιών. 
Συμμετέχουν ουσιαστικά στη μυική λειτουργία και ανακατασκευάζουν πολλούς σωματικούς ιστούς (πρωτεΐνες και πρωτεΐνες μεμβράνης).
Διάφορα είδη λευκωμάτων διακρίνονται ως προς το είδος και την ποσότητα των αμινοξέων τους. 
Το σώμα μας είναι σε θέση να κατασκευάζει τα περισσότερα αμινοξέα κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχουν στη διάθεση του τα αναγκαία λευκώματα σε αρκετή ποσότητα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών του.
Εξαιρέσεις αποτελούν τα λεγόμενα ουσιώδη αμινοξέα που πρέπει να εφοδιάσουν το σώμα με τη τροφή στη μορφή ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης.
Το λεύκωμα του σώματος καταναλώνεται σιγά σιγά με τις συνήθεις σωματικές λειτουργίες και γι' αυτό πρέπει συνεχώς να αναπληρώνεται. Για την εξοικονόμηση ενέργειας ''οι πολύτιμες'' πρωτεΐνες κινητοποιούνται όταν περισσεύουν ή όταν το σώμα σε οξεία έλλειψης τροφής δεν διαθέτει πια αποθέματα καυστικής ύλης. Η πρωτεΐνη περιέχεται περισσότερο από όλα σε ζωικά προϊόντα (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγό, κρέας, πουλερικά, ψάρι), αλλά ακόμη και σε φυτικά προϊόντα. 
Το βιολογικό σθένος του ζωικού λευκώματος είναι υψηλότερο από του φυτικού, επειδή το ζωικό λεύκωμα μοιάζει στην σύνθεσή του περισσότερο με τον ανθρώπινο και είναι έτσι ευκολότερα αξιοποιήσιμο από το φυτικό. Για μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει η ανάγκη για λευκώματα να καλύπτεται εξίσου από ζωικά και φυτικά λευκώματα.
Η σκόπιμη ποσότητα της λήψης πρωτεϊνών εξαρτάται από τη σύνθεση των τροφών καθώς και από ατομικούς παράγοντες. Τα παιδιά και οι νέοι που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης έχουν όπως και οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μια αυξημένη ανάγκη για πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους ενήλικες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top