0 comments

Μυϊκή Θλάση

Μαΐου 22, 2018
myïki thlasi
Μυϊκή Θλάση
athlitiatriki, ygeiaonline, pathiseis, astheneies,
Είναι η μηχανική κάκωση των μυών χωρίς λύση της συνέχειάς τους. 
Η μεμονωμένη μυϊκή θλάση αποτελεί σπανιότερη κάκωση, πιο συχνά παρατηρείται σε συνδυασμό με τραυματισμό και άλλων γειτονικών μαλακών μορίων (δέρματος, υποδόριου ιστού).
Οι θλάσεις μπορεί να προκληθούν από αιφνίδια και ισχυρή πλήξη των επιπολής ιστών με όργανα ή αντικείμενα ομαλής ή ανώμαλης επιφάνειας. Ανάλογα με την ένταση της πλήξης, μπορεί να δημιουργηθεί μόνον εκχύμωση, δηλαδή περιορισμένη έξοδος αίματος στον υποδόριο ιστό, μώλωπας, όπου συνυπάρχει οίδημα της περιοχής, ή αιμάτωμα, δηλαδή περιγεγραμμένη συλλογή αίματος ανάμεσα στους ιστούς. Και στις τρεις περιπτώσεις οι αλλοιώσεις οφείλονται στη ρήξη μικρών αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί επίσης να προκληθεί θλάση σε ένα μυ από απότομη και ισχυρότατη μυϊκή συστολή.
Ως προς την κλινική εικόνα, υπάρχει έντονος πόνος ιδίως κατά τη λειτουργία του μυός που έπαθε θλάση, λειτουργική ανεπάρκεια του σκέλους ή μέλους, οίδημα ή εκχυμώσεις και, μετά την παρέλευση λίγων ημερών, ιδιάζουσα χροιά του δέρματος, οι λεγόμενες όψιμες εκχυμώσεις. 
Η κλινική εξέταση συνοδεύεται πάντα από ακτινολογικό έλεγχο για αποκλεισμό κατάγματος. Γίνονται επίσης γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων, σε περίπτωση βαρύτερης κάκωσης, όπως π.χ. σε αιμάτωμα. 
Επιπλοκή που μπορεί να συμβεί είναι η χρόνια σκλήρυνση. Ιδιαίτερη μορφή κλειστού τραυματισμού με σοβαρές συνέπειες αποτελεί το σύνδρομο από σύνθλιψη ή καταπλάκωση, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. 
Σε απλές εκχυμώσεις ή μώλωπες, η αρχική εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, π.χ. πάγου, περιορίζει το οίδημα και ανακουφίζει τον τραυματία. Σε πιο σοβαρές κακώσεις, γίνεται ακινητοποίηση του τραυματισμένου μέλους με κάποιο τρόπο, π.χ. σε θλάση του γαστροκνήμιου μυός με την εφαρμογή μηροκνημικού γύψινου επιδέσμου. Σε περίπτωση μεγάλου αιματώματος, γίνεται παροχέτευση, με την τοποθέτηση ειδικής συσκευής αναρρόφησης. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top