0 comments

Οφθαλμολογία και πρόληψη

Φεβρουαρίου 10, 2018
Ophthalmology and prevention
Οι κάψουλες με ιχθυέλαιο μας δίνουν
λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την όραση
Ένας σημαντικός αριθμός οφθαλμολογικών παθήσεων που αφορούν είτε το πρόσθιο είτε το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού, μπορεί να διαγνωσθεί και ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί προληπτικά ούτως, ώστε η τελική πρόγνωση ως προς την ανατομική ή λειτουργική αποκατάσταση να είναι πολύ καλύτερη. Όσον αφορά στις παθήσεις του προσθίου ημιμορίου θα μπορούσαμε να αναφερθούμε κατ’ αρχήν στις αρκετά συνηθισμένες φλεγμονές, μολύνσεις από εξωτερικά αίτια, οι οποίες υπάρχει τρόπος να αποφεύγονται με τη λήψη των καταλλήλων μέτρων. Αναφερόμαστε ενδεικτικά στις επιπεφυκίτιδες των κολυμβητικών δεξαμενών που μπορούν να περιορισθούν στο ελάχιστο όταν γίνεται τακτικός καθαρισμός των δεξαμενών, διαρκής ανανέωση του νερού και χρήση αντισηπτικών. Επίσης είναι γνωστόν ότι η κακή χρήση και συντήρηση των φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, πολλές φορές δύσκολα αντιμετωπιζόμενες. Δεν είναι σπάνιες οι φλεγμονές του προσθίου ημιμορίου που σχετίζονται με συστηματικές παθήσεις, όπως: αρθρίτιδες, ιγμορίτιδες, σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις θυρεοειδούς, φυματίωση, σύφιλη, νόσοι κολλαγόνου. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς αυτών των ομάδων. 
Ένας σημαντικός αριθμός φυσικών, χημικών ή μηχανικών παραγόντων και ακτινοβολίας (υπεριώδους ή άλλης), μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα άλλοτε άλλης βαρύτητας στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα, όπως σχολαστική καθαριότητα ή χρήση προστατευτικών γυαλιών. Πρέπει να τονισθεί ότι η υπεριώδης ακτινοβολία ιδιαίτερα τελευταία με τον περιορισμό του στρώματος του όζοντος της ατμόσφαιρας, ενοχοποιείται για την πρόκληση καταρράκτου.
Οι υποτροπιάζουσες αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προλαμβάνονται με την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου, όταν αυτό είναι γνωστό. 
Απόλυτα επιβεβλημένος θεωρείται ο τακτικός προληπτικός έλεγχος ατόμων με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, διότι είναι γνωστές οι τραγικές συνέπειες μιας καθυστερημένης διάγνωσης για την όραση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 
Όσον αφορά στο οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού, θα αναφερθούμε πρώτα στο πλέον σύνηθες σύμπτωμα που αναφέρουν οι ασθενείς, τις μυιοψίες, τα γνωστά «μυγάκια», που μαζί με τις φωτοψίες και την απώλεια τμήματος του οπτικού πεδίου, θα πρέπει να μας κινητοποιούν για λεπτομερή έλεγχο του βυθού, προκειμένου να διαγνώσουμε έγκαιρα και να αντιμετωπίσουμε προληπτικά καταστάσεις που αποτελούν προστάδιο της αποκολλήσεως του αμφιβληστροειδούς. 
Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που έχουν ανάγκη τακτικού προληπτικού ελέγχου του βυθού είναι οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, οποιουδήποτε τύπου, καθώς και ασθενείς πάσχοντες από υπέρταση, αιματολογικά νοσήματα ή νόσους κολλαγόνου. 
Επίσης, άτομα που βρίσκονται σε χρόνια συστηματική χορήγηση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι: Largactil, Daraprim
Προληπτικός περιοδικός έλεγχος επιβάλλεται σε όλα τα άτομα που έχουν χάσει την όραση τους από το ένα μάτι, ειδικά όταν η πάθηση είναι αμφοτερόπλευρη και σε όλα τα άτομα που έχουν παρουσιάσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο άλλο μάτι. 
Ξεχωριστή ομάδα που έχει ανάγκη προληπτικού ελέγχου είναι τα παιδιά. Κατ’ αρχήν τα πρόωρα νεογνά που μπαίνουν σε θερμοκοιτίδες. Επίσης, όλα τα παιδιά γονέων με κάποια κληρονομική οφθαλμολογική πάθηση. Ενδεδειγμένη θα ήταν η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση όλων των παιδιών στην έναρξη της σχολικής περιόδου, και όλων των παιδιών που παρουσιάζουν στραβισμό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε διαθλαστική ανωμαλία και να προληφθεί ή θεραπευθεί η αμβλυωπία. 
Tips: Όταν λέμε ότι έχουμε συνολικά καλή υγεία, σημαίνει ότι και τα μάτια μας είναι υγιή. Κάντε τα παρακάτω για να έχετε υγιή μάτια και βέβαια καλή όραση για τα επόμενα χρόνια. Η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης βοηθάει στο να διατηρείται η ισορροπία στην διατροφή μας και μειώνει την ταχύτητα εμφάνισης παθήσεων στα μάτια. Οι κάψουλες με ιχθυέλαιο μας δίνουν λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την όραση ενώ βοηθούν στην ξηροφθαλμία και τον εκφυλισμό της κηλίδας. Τα αντιοξειδωτικά όπως είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β και ο ψευδάργυρος είναι επίσης πολύ σημαντικά για να έχουμε σωστή όραση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top