0 comments

Σκολίωση

Φεβρουαρίου 15, 2018
Scoliosis
Το παιδί που παίζει, γυμνάζεται και αθλείται, σχηματίζει
γερό μυικό σύστημα και δύσκολα δημιουργείται σκολίωση
Είναι πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης. 
Συνήθως εκδηλώνεται στην πρώτη παιδική ηλικία, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε πιο μεγάλη ηλικία. 
Όταν η σκολίωση είναι μεγάλη, η σπονδυλική στήλη μοιάζει σαν τελικό σίγμα «S»
Στην περίπτωση αυτή παραμορφώνεται και ο θώρακας. Ακόμα πολλές φορές λόγω της σκολίωσης δυσκολεύεται και η λειτουργία των εσωτερικών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες). Άλλες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, που είναι δυνατό να παρουσιαστούν, είναι: η κάμψη της σπονδυλικής στήλης προς τα μπρος, που λέγεται λόρδωση και εμφανίζεται κυρίως στην οσφυική μοίρα, και η κάμψη της σπονδυλικής στήλης προς τα πίσω, που γίνεται κυρίως στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και λέγεται κύφωση, κοινώς καμπούρα.
Συχνότερες είναι οι πλάγιες κάμψεις της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή οι σκολιώσεις. 
Σε πολλές περιπτώσεις σε μια σκολίωση συνυπάρχει και κάμψη προς τα πίσω, κυφοσκολιώσεις, ή προς τα μπρος, λορδοσκολιώσεις. Οι σκολιώσεις αναπτύσσονται στα κορίτσια 3-4 φορές περισσότερο από τα αγόρια. Συχνά η εκδήλωση της παραμόρφωσης γίνεται στην περίοδο της πιο μεγάλης ανάπτυξης του σκελετού, στην εφηβική ηλικία
Οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι συγγενείς (εκ γενετής) ή επίκτητες, να δημιουργήθηκαν μετά τη γέννηση. 
Αίτια
Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μια παραμόρφωση είναι λειτουργικές ή οργανικές, και οφείλονται στη βλάβη των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. 
Μια κοινή αιτία λειτουργικής σκολίωσης είναι το κοντό πόδι
Οι συγγενείς παραμορφώσεις μπορεί να γίνουν από βλάβες στο σκελετό και στο μυικό σύστημα κατά την εμβρυική ζωή, αλλά μπορεί να είναι και κληρονομική καταβολή. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι υπάρχουν οικογένειες, που γενιές ολόκληρες βγάζουν σκολιωτικούς ή κυφοσκολιωτικούς.
Στις επίκτητες, η πιο κοινή αρρώστια που δημιουργεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης είναι η ραχίτιδα και μετά έρχονται η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα και οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης. Σε πιο προχωρημένη ηλικία, αιτία μπορεί να είναι η κακή στάση της σπονδυλικής στήλης εξαιτίας του τρόπου που κάθονται οι μαθητές στα θρανία, ή οι μεγάλοι που κάνουν καθιστική εργασία, όπως είναι οι βιολιτζήδες, οι ωρολογοποιοί, οι τσαγκάρηδες και άλλοι. 
Μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη μιας παραμόρφωσης έχει και η αδυναμία του μυικού συστήματος. Το παιδί που παίζει, γυμνάζεται και αθλείται, σχηματίζει γερό μυικό σύστημα και δύσκολα δημιουργείται σκολίωση, ακόμη και αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Το αντίθετο συμβαίνει στο ασθενικό παιδί με αδύνατο μυικό σύστημα. 
Θεραπεία
Πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς. Πρώτα πρέπει να φροντίζουν οι γονείς για την καλή θρέψη του παιδιού. Στα αδύνατα παιδιά με εξασθενημένο μυικό σύστημα και γενικά στα καχεκτικά να γίνεται τόνωση με διατροφή πλούσια σε λευκώματα, βιταμίνες, ασβέστιο και για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονή στην ύπαιθρο. Να τα προωθούν στο παιχνίδι, στη γυμναστική και στον αθλητισμό. Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι να φροντίζουν οι μαθητές να παίρνουν σωστή στάση στα θρανία και να τους ενθαρρύνουν στη γυμναστική και τον αθλητισμό. Όταν εκδηλωθούν παραμορφώσεις, χρησιμοποιείται ειδική θεραπευτική γυμναστική, το μασάζ της σπονδυλικής στήλης και εφαρμογή ειδικών ορθοπεδικών ζωνών ή ορθοπεδικών μηχανημάτων. Σε πολύ βαριές καταστάσεις καταφεύγουμε και στη χειρουργική επέμβαση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Οι πληροφορίες προϊόντων δεν είναι σε καμιά περίπτωση διαφημιστικές! Δοκιμάζω τα προϊόντα που εγώ αγοράζω με δικά μου χρήματα και απλά γράφω και μοιράζομαι, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτά. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς. ΔΕΝ είναι Blog ερωτικών γνωριμιών ή παροχής ανάλογων υπηρεσιών. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε εγκάρδιους ανθρώπους που τους αρέσει να συζητούν για θέματα προσανατολισμού των δύο φύλων. Δείτε τους Όρους και προϋποθέσεις...
Top